Търси се шеф на комисията, запорирала за 7 години имущество за 4 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7850212 www.24chasa.bg
Пламен Георгиев и заместникът му Антон Славчев бяха избрани през 2018 г. Сега Славчев е временен шеф на мегакомисията, но няма да бъде предложен за титуляр.

Дузина юристи отговарят на условията за председател на КПКОНПИ, но има голяма вероятност да няма предложения до 20 ноември

Главният прокурор Сотир Цацаров, депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов и правосъдният министър Данаил Кирилов са само част от юристите, които отговарят на условията и могат да бъдат предложени от народните представители за председател на антикорупционната комисия. Процедурата вече е в ход и се чакат кандидати. Шефът на КПКОНПИ трябва да е практикувал право 10 г., да не е бил доносник на Държавна сигурност, да има високи професионални и нравствени качества.

Партиите имат 2 седмици да предложат кандидати, след което да започне изслушването преди избора им. Ако няма избран с поне половината от гласовете в пленарна зала, се открива нова процедура. Същото е, ако няма и номинирани до 20 ноември.

Твърде вероятно е обаче народните представители да не излъчат кандидати за поста, научи “24 часа” от депутати. Остава голямата загадка кой ще оглави мегаструктурата, която се занимава с превенция и разследване на корупционни престъпления, конфликти на интереси, отнемане на незаконно придобито имущество и проверка на декларациите на над 15 хил. души от властта, много от които са хванати с разминавания и са предадени на данъчните. КПКОНПИ води и стотици дела за разкриване на банкови тайни.

От 2012 г., когато комисията бе известна като “Кушлев”, до началото на ноември т.г. антикорупционната комисия е внесла в съда искове за запори за близо 4 млрд. лв., научи “24 часа”.

Сега КПКОНПИ се ръководи от Антон Славчев, който е неин зам.-председател. Титулярят Пламен Георгиев подаде оставка на 31 юли, последния ден преди лятната ваканция на парламента. Преди това президентът Румен Радев обяви, че сваля доверието си от него заради скандала с терасата на жилището му, която не е декларирана, но е ипотекирана за кредит от банка.

Антикорупционната комисия е създадена през 2005 г. Първият ѝ председател бе проф. Стоян Кушлев. През 2013 г. за поста е избран прокурорът Пламен Георгиев. В този си състав комисията работи от април 2018 г.

Мандатът ѝ е 6 г.

- 2 г. повече от

този на

парламента

и 1 г. по-малко от тези на главния прокурор и председателите на Върховния касационен и административен съд.

Създаването на мегаагенцията е отбелязано широко и положително и в последния мониторингов доклад на Европейската комисия.

“Прехвърлянето на редица отделни организационни единици в една-единствена институция е приключило без сериозни инциденти или прекъсвания на работата. Сключена е широка гама споразумения със съответните партньори, за да се гарантират непрекъснатото сътрудничество с различните институции и достъпът до съответната информация”, отбелязаха от Брюксел. Като основно предизвикателство се сочи гарантирането на прозрачност и доверие при поверителност за източниците и конкретните разследвания.

За противодействието на корупцията КПКОНПИ проведе няколко знакови акции под ръководството на Специализираната прокуратура. През февруари 2018 г. беше арестуван кметът на Септември и са му повдигнати обвинения за ощетяване на бюджета на общината по договори за обществени поръчки. Наскоро от антикорупционната комисия внесоха граждански иск в съда за отнемане на имущество за 9,3 млн. лв. срещу него. Отделно е наказателното производство на прокуратурата. Последваха арести на бивш кмет на Перник и на настоящ - Десислава Иванчева, задържана на 17 април м.г. с 56 хил. евро подкуп, което няма аналог сред акциите срещу корупцията. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха осъдени на първа инстанция в Специализирания наказателен съд на 20 г. и на 15 г. затвор. Последваха още арести на общински съветници, а

през октомври

от КПКОНПИ

стигнаха и до

високите етажи

на властта

Арестуваха председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев заради търговия с българско гражданство. Отстраниха го от длъжност. След 8 месеца в ареста той беше освободен, а разследването продължава. Наскоро бяха задържани и кметовете на Костенец и Божурище, срещу които също се водят разследвания. През юли антикорупционната комисия и спецпрокуратурата направиха акция срещу корупцията и в Държавен фонд “Земеделие” по разследване срещу висши чиновници, участвали в престъпната група за злоупотреби с милиони от субсидии, ръководена от Миню Стайков. Преди две седмици съдът запорира 134 млн. лв. на бизнесмена по искане на КПКОНПИ, а бъдещият иск в съда ще е с 5 млн. лв. повече. За него е получено уведомление от Специализираната прокуратура още през септември м.г., когато е обвинен за данъчни престъпления след акцията по разбиването на нелегалната фабрика за цигари в Карнобат. По същия начин инспекторите на КПКОНПИ са работили повече от година по казуса с Ветко и Маринела Арабаджиеви, които също са в ареста за данъчни престъпления. В средата на октомври съдът запорира 310 млн. лв. авоари на олигарсите, за да се обезпечи бъдещият иск за конфискация на имуществото им.

Абсолютният

рекорд обаче е

запорът за 2,2

млрд. лв. на

Цветан Василев

и семейството му, срещу когото тече дело за източването на КТБ. Преди седмица генералният адвокат на съда на ЕС излезе със заключение, че може да се отнема незаконно придобито имущество и без влязла в сила присъда. Казусът се повдигна, след като това на Цветан Василев беше спряно и беше поискано от ЕС тълкуване по случая. Окончателно решение още няма.

Един от последните клиенти на КПКОНПИ е вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който си е построил къща за гости, докато е контролирал работата на Държавен фонд “Земеделие”, който отпуска парите.

Само през 2018 г. НАП е продала конфискувани от КПКОНПИ имоти за 6,6 млн. лв., показва докладът за дейността на антикорупционната комисия за миналата година.