Постоянен арест за мъж, заплашил с убийство деца и учители в детска градина в Лъжница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7853096 www.24chasa.bg
Шабан Меймиш. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Постоянен арест постанови съдът в Гоце Делчев и уважи искането на Районна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Шабан Меймиш, на 27 години.

Досъдебното производство по случая е било образувано седмица по-рано във връзка с извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 Наказателния кодекс – закана с убийство против личността.

В хода на разследването, в качеството на обвиняем е бил привлечен Шабан Меймиш На 28.10.2019 г., в с. Лъжница, област Благоевград, чрез социалната мрежа "Фейсбук", той се заканил с убийство спрямо директортката на детската градина, както и на нейното семейство, деца и учител в детска градина "Мечта". Освен отправените от мъжа заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявил, че "ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина".

Към настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет. Същите били излъчени на 27.10.2019 г. и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

От показанията на близките на обвиняемия М. се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през м. август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.