14 000 км пътища остават безплатни за камионите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854049 www.24chasa.bg
ПЕТЯ АВРАМОВА

14 хиляди километра от републиканската пътна мрежа от общо 20 хиляди остават безплатни за камионите след въвеждането на толсистемата. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова при изслушването ѝ вчера за готовността на толсистемата от парламентарната регионална комисия.

Към тези километри трябва да се добавят и над 20 хиляди общински пътища и така пътищата, свободни от такси, стават общо 34 хиляди км, каза Аврамова.

Приходите от толсистемата през 2020 г. се планира да бъдат около 450 млн. лв., а през следващите две години - по 600 млн. лв. годишно, каза министърката. В тези пари влизат и около 296 млн. лв. от винетни такси.

В момента приходите от тях са над 350 млн. лв. годишно, но след въвеждането на толсистемата за камионите се очаква да спаднат, тъй като след 1 март догодина винетки ще има само за леките коли.

Към 2024 г. ще започне дебат за преминаването и на леките коли към заплащане на изминато разстояние чрез толтакси, съобщи членът на УС на АПИ проф. Олег Асенов.

Ще се обхванат над 2 млн. превозни средства и като логистична задача това ще е далеч по-тежко от сегашното организиране на толсистема само за товарните коли. “За щастие съвременните автомобилопроизводители вече влагат серийно навигационни системи на леките автомобили. До 2030 г. те трябва също да плащан толтакса”, допълни Асенов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата