Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854085 www.24chasa.bg
Така изглеждаше язовир “Студена” преди 3 дни СНИМКА: Иван Михалев

Според Станислав Владимиров причината е некомпетентното управление на ВиК

Притокът към язовир “Студена” е като в много суха година, казват от екоминистерството

Воден режим в Перник въвеждат до дни, риск има и за жителите на Радомир и Батановци. Причината е ниското ниво на водата в яз. “Студена”, заяви пред медии директорът на ВиК в града Иван Витанов.

Най-вероятно ограничението за използване на вода ще е от 18 ноември. Според специалисти

в единствения

питеен източник

за региона - яз.

“Студена”, силно

е намаляло

количеството

вода заради суша

В момента има около 5,6 млн. кубика при обем 25 млн. кубика.

От ВиК-Перник, казват, че не е имало контролирано изпускане. За да има такова, трябва разрешение от правителството, а то не е разрешавало.

Вероятно в града ще има вода от 16 до 22 ч всеки ден, включително и през уикенда. През останалото време - без вода.

“Още през май - след края на снеготопенето, стана ясно, че водата е малко”, казват перничани. Тогава от ВиК успокоили, че режим няма да има, вероятно са се надявали на дъждове.

“Ситуацията в момента е критична, не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме вече 6 месеца, и много ниският приток от снеговалежите през миналата зима, изискват стопанисване на водата”, коментира областният управител на Перник Ирена Соколова.

Според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега градът.

“Ситуацията

с язовира

бе подценена

и предизборният период забави решаването на проблема. Ако имаше реакция по-рано, можехме да отидем на по-мек вариант на режим”, каза Владимиров.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години. Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в яз. “Студена” на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.

“Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура”, каза кметът.

През септември регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че строителните дейности по ремонта на стената на язовира са завършени. През октомври трябваше да започне реконструкция на водовземната кула.

От отговора на министър Петя Аврамова на депутатски въпрос не стана ясно каква е причината ремонтът на язовира да се забави. Той започна през лятото на 2017 г. и съгласно подписания договор трябваше да приключи през януари 2019 г. Освен ремонта на язовирната стена трябваше да бъде ремонтиран още напорният водопровод, който е дълъг над 200 м, водоземната кула, основните изпускатели и пречиствателната станция. Освен това

в проекта беше

включено и

осигуряване

на резервно

водоснабдяване

за Перник, което очевидно не е изпълнено по проекта. Той се финансира с 32 млн. лв. по заем от Световната банка отпреди 10 години за общинската ВиК инфраструктура.

Владимиров заяви, че големият въпрос обаче е защо перничани не са уведомени официално от общината, че има толкова голям проблем. Владимиров припомни, че е поставил въпроса за намаленото количество на водата преди повече от 2 месеца от парламентарната трибуна.

“Тогава исках отговор от министър Аврамова дали ВиК дружеството се управлява правилно, но не получих. Още тогава, когато обемът на водата в язовира достигна 10 млн. кубика, светна червената лампа, че ако продължи това засушаване, ще се изправим пред огромна и тежка криза. Но не бяха взети необходимите мерки”, заяви Владимиров.

Обемът на язовир “Студена” е 25,2 млн. кубични метра. Водите му се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване на Перник и околни населени места, както и за промишлено водоснабдяване и производство на електроенергия.

Необходимите водни маси за питейно-битово водоснабдяване на Перник и района от язовира съгласно месечните заявки на “Водоснабдяване и канализация” ООД - Перник, от началото на 2019 г. са в размер на 1,55 млн. кубични метра на месец, те са удовлетворени приоритетно в пълен размер, включително и през октомври, обясниха от Министерството на околната среда и водите.

Регистрираният приток към язовира от началото на 2019 г. е едва 11,896 млн. кубични метра при очакван прогнозен приток от 30,6 млн. за средна по влажност година. Това определя притока в язовир “Студена” до настоящия момент като приток за много суха година.

Заради обема в язовира и минимален приток екоминистерството максимално ограничи водите за промишлени цели.

Заявката на ВиК- Перник, за ноември е удовлетворена с количествата, одобрени в годишния график за много суха по влажност година с обезпеченост 95%, допълват още от ведомството.

Съгласно прогноза на НИМХ в четвъртък в Западна България се очакват превалявания с количества между 1 и 5 л/кв.м, а в петък с количества между 5 и 15 л/кв.м.

И Язовир “Огоста” е на лунен пейзаж

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

С 10 метра е спаднало нивото на яз. “Огоста” в Монтана заради сушата. Гледката предизвика шок - кадрите приличат по-скоро на лунен пейзаж или пустиня, напукана от тримесечната суша. Водата не се използва за питейни нужди.

Хората коментират, че това е най-ниското ниво от години. “Не е имало значителни валежи от месеци”, обясняват те. Според синоптиците обаче ноември най-сетне ще сложи край на сушата.

Големият язовир събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Строителството му трае 20 г. и завършва през 1986 г. Под водите му остават две села Живовци и Калиманица, родното село на писателя Йордан Радичков. При суша се показва камбанарията на запустялата църква “Свето Възнесение”, която при пълен обем е почти под вода.

Водата от язовира се използва за производство на електричество в двете ВЕЦ - “Кошарник” и “Огоста”. Общият му обем е 506 млн. кубични м, като с цел осигуряване на техническата безопасност на язовирната стена и недопускане на негативни явления, максималният препоръчителен обем на завиряване на язовирното езеро при нормални условия е до 392 млн.м3.

Към 7.11.2019 г. обемът му е 176,620 млн. м3, което е 35% от общия му обем.

Регистрираният приток към него от началото на 2019 г. до края на октомври е 134,2 млн.м3, при очакван прогнозен приток от 255,91 млн. м3. Това определя притока в язовир “Огоста” до настоящия момент като приток за суха година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца