Президентът отказа Иван Гешев да е главен прокурор (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854135 www.24chasa.bg
Иван Гешев

Радев очаквал истинско състезание между кандидати

Разкритикува подкрепата на МВР, ДАНС и ГДБОП и отиде на среща с представителите на Венецианската комисия

Ако ВСС прегласува кандидатурата, не може да я върне

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и върна кандидатурата му на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Решението си държавният глава обяви две седмици след като Гешев бе избран за обвинител №1 с 20 гласа “за” и само 4 “против”. Изслушването и гласуването, които бяха безпрецедентен 10-часов маратон от въпроси и отговори, бе на 24 октомври.

"Благодаря на президента, че спази конституцията и се произнесе в срок.  Процедурата продължава", каза пред "24 часа" Иван Гешев.   

Основните

аргументи на

Радев бяха два

Първо, че кандидатът бил само един. И второ - Гешев получил “масирана, институционална подкрепа”, включително от МВР, ДАНС и ГДБОП, която била повече от тази на обществените организации.

Държавният глава подчерта, че макар конституцията да не го задължава да мотивира указа си, решил да се обърне към гражданите и към членовете на ВСС: “И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор”.

Радев критикува и правосъдния министър, че не е посочил втори кандидат, което довело до “пълната липса на алтернатива”.

Според президента израз на високото обществено доверие, с което трябва да се ползва бъдещият главен прокурор, били становища от неправителствени, граждански, научни, професионални организации на магистрати, висши училища. Само те подлежали на публикуване на сайта на ВСС. “Въпреки това бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона, превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа”, смята държавният глава.

Според закона президентът има право само веднъж да не подпише указа за назначаването на някого от 3-мата големи в съдебната власт. При прегласуване на кандидатурата той е длъжен да го направи.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече неведнъж е заявявал, че при прегласуване отново ще подкрепи Иван Гешев.

Законът казва, че ако президентът не подпише указа, тогава трябва да се направи предложение за прегласуване. Това става на заседание на пленума на ВСС, което се провежда всеки четвъртък. Законът не дава срок, така че това може да се случи още следващата седмица.

Вероятно затова

от сдружение

БОЕЦ е

резервирало

за протести

до края на

годината

с разрешение от общината пространството пред ВСС на ул. “Екзарх Йосиф”, научи “24 часа”.

След като върна указа, Радев отиде на среща с представителите на Венецианската комисия (консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа - б.р.). Те са на двудневно посещение у нас по покана на правосъдния министър Данаил Кирилов.

“Президентът изрази надежда, че експертното знание и съдействието, което Венецианската комисия оказва на страната ни, ще допринесат за продължаващо въвеждане на европейските демократични практики в съвременното българско законодателство”, съобщиха по-късно от президентството.

Малко преди това представителите на комисията се срещнаха и с премиера Бойко Борисов, предстои им и разговор с членове на ВСС. Основната тема са промените в НПК за отговорността на 3-мата големи в съдебната власт, които изработва правосъдното министерство.

Радев върна и кандидатурата на

шефа на ВАС Георги Чолаков,

кадровиците я прегласуваха

Отказът на Румен Радев да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор не е прецедент за държавния глава. Той не одобри и избора на съдията Георги Чолаков за шеф на ВАС през есента на 2017 г.

Тогава причината беше, че Чолаков бе избран от стария Висш съдебен съвет (ВСС) в средата на септември 2017 г., дни преди да изтече мандатът на кадровиците. Радев обаче бе на мнение, че изборът трябва да се извърши от новия състав на съвета, който встъпи в началото на октомври същата година.

Той върна избора на Чолаков на 4 октомври 2017 г., а на 19 октомври пленумът на ВСС прегласува кандидатурата.

Тогава той получи внушителна подкрепа от 20 гласа “за” и 4 “против”.

На 23 октомври 2017 г. Радев подписа указа за назначаването на шефа на ВАС, защото има право само на един отказ.