Пекин ускорява мерките за опазване на зрението на децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854702 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Пекин обяви по-стриктни мерки за превенция и контрол на късогледството, известно още като миопия, сред децата в града. Според плана, обявен в четвъртък от пекинската управа, превенцията и контролът на миопията ще бъдат използвани като индекс за оценка на властите в отделните райони и училища, като отчитането на лоши резултати в три последователни години, те ще бъдат подведени под отговорност, предаде bulgarian.cri.cn.

Центърът за интервенции и защита на зрението на децата, установен в пекинската болница „Тунжън", най-реномираната очна болница в Китай, ще работи заедно с местните заведения за първична и вторична профилактика, градския център за контрол на заболяванията, както и големите болници, в ограничаването на разпространението на късогледството сред учениците.

Сред мерките, включени в плана са: ограничаване на препадаването с помощта на електронни устройства; забрана на видео игрите за деца под 8 г.; използване на електронни устройства не повече от час дневно; редовни почивки за учениците и занимания на открито не по-малко от час на ден и др.

Освен това се планира въвеждането на стандарт за намаляване на академичната натовареност, която се смята, че е свързана с късогледството.

Целта на градската управа е процентът на децата под 6-годишна възраст с късогледство да бъде понижен на 3% до 2030 г.

Късогледството става все по-разпространено сред китайците, особено младите. Изследва на СЗО показва, че хората, страдащи от късогледство в Китай са достигнали 600 милиона.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена