"Сикрет Сървис": Много от нападенията в училищата са предотвратими

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854952 www.24chasa.bg
Евакуират учениците от гимназията в Паркланд, Флорида КАДЪР: Youtube/ABC news

Повечето атаки в американските училища могат да бъдат предотвратени, ако превантивно се индентифицират проблемните ученици. Това се казва в доклад на "Сикрет Сървис", службата за охрана на американските президенти.

Според документа повечето нападатели са с признаци на смущаващо поведение, което трябва да бъде докладвано на органите на реда.

Изследването, фокусирано не само върху масовите стрелби, но и върху други прояви на умишлено насилие, като наръгванията, подкрепя твърденията на стари проучвания върху признаците, които учениците проявяват преди да извършат нападение, съобщава Ройтерс.

"Сикрет Сървис", чиято основна задача е сигурността на президента на САЩ и други официални лица, анализира проблема с насилие в училищата след стрелбата в гимназията „Колумбин” в Колорадо през 1999 г. Последният доклад обхваща периода 2008 – 2017г.

Той не включва най-смъртоносната училищна стрелба в американската история – тази в гимназията „Стоунман Дъглас” в Паркланд, Флорида през 2018 г.

Агенцията е установила, че при 41 нападения в училища всички нападатели са изпитвали различни форми на социален стрес в общуването със съучениците си или с интимен партньор, както и че всички са имали неблагоприятни и враждебни преживявания вкъщи.

Повечето нападатели са имали различни мотиви, като най-често споменаваният е стълкновение със съученик, като за 83% е било част от причините, а за 61% - основната движеща сила.

"Сикрет Сървис" често използва модела "Оценка на заплахата" за установяване на лица, представляващи опасност за американския президент, като препочърва училищата да адаптират подобен подход за предотвратяване на масовото насилие.

След стрелбата в гимназията Колумбин и тази във Вирджиния Тек, при която стрелец уби 32-ма ученици, повечето гимназии и колежи използват т.нар. "поведенческа интервенция", за да идентифицират проблемни ученици.

При всичките изследвани от Сикрет Сървис нападения на училища, извършителите са настоящи или бивши ученици, като през 61% от случаите заподозрените използват огнестрелно оръжие, а през останалото времe са използвани - ножове.

Нападателите често отправяли директни заплахи към жертвите си или чрез видео-съобщение заявявали, че искат да причинят нападение. Други признаци включвали висока степен на агресия, депресия, изолация, самонараняване или внезапна промяна в поведението, се отбелязва в доклада.

„Това не са спонтанни и импулсивни действия, повечето нападения са предотвратими”, каза д-р Лина Алатари, ръководител на Центърът за оценка на заплахата към Сикрет Сървис, цитирана от ABC news.

Според доклада няма ясен профил на "училищния нападател", но някои детайли изпъкват: повечето отсъствали от училище преди атаката, често заради наказание; враждебно отношение от съучениците на живо, не само онлайн; някои са търсили слава, други са били със самоубийствена нагласа. Нападателите често се фиксирали върху насилието – гледали подобни материали в интернет, играели видео игри с преобладаващо насилие, както и се интересували от литература с такова съдържание.

В много от случаите проблемното поведение е наблюдавано, но не е докладвано на съответните органи, сочи още докладът, като допълва, че макар и повечето училища да имат камери и системи за заключване, само 17% имат определено звено, на което ученици и родители могат да подадат сигнал за проблемен ученик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да