Нематериалното културно наследство на Китай е начело в списъците на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/7856541 www.24chasa.bg
СНИМКА: "Радио Китай"

До септември 2019 г. 40 китайски обекта са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, с което страната се нарежда на първо място в света, съобщава "Радио Китай".

С 32 обекта в Представителния списък на нематериалното културно наследство, седем в Списъка на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешна помощ, и един в регистъра на добрите практики, Китай се превърна във важна движеща сила за комуникацията и взаимния обмен на опит между различните култури.

Обекти като традиционния китайски инструмент гуцин, акупунктурата и моксата на традиционната китайска медицина, пекинската опера, гравирането на печати, калиграфията и традиционната архитектура на дървени конструкции са все в списъка на ЮНЕСКО, считани за живо и културно богатство на човечеството.

През 2001 г. ЮНЕСКО обяви първите шедьоври на устното и нематериално наследство на човечеството, като листата с 19 обекта от цял свят оглави китайският драматичен жанр опера Кунцю. Две години по-късно Генералната конференция на ЮНЕСКО прие Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство на своята 32-ра сесия. До момента 178 държави са се присъединили към нея, включително и Китай, който винаги е спазвал задълженията си по нея. След присъединяването към Конвенцията през 2004 г. страната положи големи усилия, за да усъвършенства своята правна система и работни механизми за опазването на нематериалното културно наследство. През юни 2005 г. Китай проведе първото общо проучване на нематериалното наследство в цялата страна. През 2009 г. вписа близо 870 000 негови ресурси, сочат данни на тогавашното Министерство на културата. През последните години се появиха и документални филми за нематериалното културно наследство, като „Майстори на Забранения град", „Разказ за китайската медицина", които представят на хората неговото очарование.

Като представител на традиционната китайска култура, нематериалното културно наследство на Китай спечели широко внимание на различни международни конференции, изложби и събития, свързани с културния обмен по целия свят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи