Иран иска да спаси ядреното споразумение по дипломатически път

https://www.24chasa.bg/novini/article/7857215 www.24chasa.bg
Абас Арагчи Снимка: Уикипедия

Техеран възнамерява да защити и спаси ядреното споразумение по дипломатически път.

Това заяви пред журналисти днес иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи на Четвъртата московска конференция за неразпространението на ядрените оръжия, предаде ТАСС.

"Иран започна да съкращава задълженията си по ядреното споразумение на основание на параграф 36 от него, Иран се възползва от свое право. Целта е да бъде защитено споразумението, а не да се унищожава то. Затова даваме достатъчно време - два месеца - до всеки следващ етап, за да може дипломатическата работа да продължава. Това е нашата позиция, продължаваме с дипломатическата работа", каза той.

По думите на Арагчи, ако не са били Русия и Китай, Иран е щял да напусне ядреното споразумение още преди няколко месеца, предаде БТА.

Иранският заместник-министър също така не изключи варианта страната му в бъдеще да излезе от ядреното споразумение.

"Мисля, че има още около година до изборите в САЩ. Но ако те не намерят решение за ядреното споразумение и кризата, в която се намираме, в близките месеци, мисля, ще пристъпим към излизане от споразумението", каза той.

По думите на Арагчи политиката на максимален натиск на САЩ е предизвикала максимално противодействие от страна на Иран.
Той добави, че Техеран при никакви обстоятелства няма да произвежда ядрено оръжие.

Русия знае, че Иран няма ядрени оръжия и разчита, че никога няма и да има, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

"Иран няма ядрено оръжие и се надяваме никога да няма", каза Рябков. "Затова международната общност е създала надеждна международно-правна мрежа и необходимите механизми за проверка", заяви той.

Рябков заяви, че Москва се надява също предложената от френския президент Макрон инициатива за спасяване на ядреното споразумение, да позволи то да бъде съхранено.

Директорът на отдела по контрола над въоръженията на китайското външно министерство Фу Цун подчерта, че е необходимо да се възстанови баланса между правата и задълженията на Техеран по ядреното споразумение.

"Сделката не само ограничава ядрената програма на Иран, но и му гарантира икономическа изгода. Балансът е нарушен от напускането на споразумението от страна на САЩ и възобновяването на санкциите срещу Иран", заяви той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата