Бързото развитие на Китай привлича живеещите в чужбина китайци да се завърнат у дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/7857445 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

34-годишният Лин Уейчао е управител на куриерска станция в процъфтяващия гр. Гаошан в провинция Фудзиен. Преди 10 години той посещава езиково училище през деня и работи на две места почасово през нощта в Япония. След като получава разрешително за постоянно пребиваване в страната през 2011 г. въпреки съпротивата на майка му, той решава да се върне в родината. Лин отива при родителите си в Япония през 2006 г., след като завършва университет в китайския град Сямън. Подобно на много негови съграждани в Япония той работи в магазини и ресторанти след училище и спи само по два часа на ден, предава bulgarian.cri.cn.

Той казва, че непрекъснатите тревоги са го накарали да се върне у дома. „По време на престоя ми в Токио бяха построени само две високи сгради. Но всеки път, когато се завръщах в Китай, виждах промени навсякъде. Исках да се върна, защото се опасявах, че един ден ще бъда изоставен."

Провинция Фудзиен е с вековни традиции в корабоплаването. През вековете местните търговци плават с чай и порцелан по целия свят.

61-годишният Джън Бин е роден в Гуантун. Той получава зелена карта за САЩ през 80-те години. Захваща се с търговия през 2002 г. като внася дребни стоки от китайския гр. Иу. Той е един от многото жители на крайбрежните села на провинция Фудзиен, които търсят по-добър живот в чужбина. След като спестят достатъчно пари те строят показни къщи в родния край, някои от които дори оборудвани с асансьори.

Джън разказва, че изселването продължило до началото на 2000 г. Приливът спира, когато се появяват трудности в търговията след началото на финансовата криза през 2008 г.

Когато Джън напуска Китай през 1988 г. БВП на глава от населението във Фудзиен е 1 349 юана (193 щатски долара) на глава от населението. През 2018 г. обаче той вече 91 200 юана.

„Живеех добре в Америка, но реших да се върна в родината, когато видях повече високи сгради, добре поддържани дървета и растителност и интелигентно облечени хора в родния си град", разказва Джън. Сега той има свой хотел в Ляндзян.

Повече от 300 живеещи в чужбина китайци се завърнаха в Гуантоу от САЩ, казва Лин Дзусюн от асоциацията на завърналите се от чужбина китайци в града.

47-годишният Лу Хун се отказва от зелената карта преди 10 години след като в продължение на две десетилетия държи ресторант в Ню Йорк. Той се завръща в родното си село Фуци и става негов кмет. Лу се посвещава на обновяването на пътищата и сградите. 52-годишният му братовчед Лу Минлун инвестира в развитието на недвижими имоти след завръщането си от САЩ в края на 90-те .„Завърнах се, защото видях възможности в Китай. В момента бизнесът ми се разшири в цялата страна", казва той.

По-младото поколение, живеещи в чужбина, също виждат възможности у дома и развиващ се пазар. С парите, които спечелва в Япония Лин Уейчао започва кариерата си с онлайн магазин, след което придобива регионален франчайз от куриерска компания в родния му град. Той казва, че вместо да търсят богатство в развитите държави, неговите съграждани от крайбрежната провинция Фудзиен предпочитат да инвестират в Африка и Южна Америка, където има повече възможности за бизнес.

Статистиките сочат, че реалните изходящи инвестиции от провинцията през 2018 г. са били 2,84 милиарда щатски долара, от които 1,21 милиарда са били инвестирани в страните от инициативата „Един пояс, един път".