За първи път патриарх отслужи литургия за българите във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7858194 www.24chasa.bg
Патриарх Неофит отслужи тържествената литургия заедно с митрополит Антоний.

Неофит и митрополит Антоний заедно на честванията за 50-годишнината на българската църква в столицата на Австрия

За първи път български патриарх отслужи литургия за българите в столицата на Австрия Виена. Това направи Неофит по повод 50-годишнината от получаването на признание от Австрия на българската православна църковна община “Св. Иван Рилски”.

Тържествената литургия патриарх Неофит отслужи в църквата “Св. Иван Рилски” във Виена заедно със Западноевропейския митрополит Антоний.

“Пристигнали и заживели поради различни причини тук, вашите предци не са могли да живеят без утехата на своята духовна майка Българската православна църква. С бащински грижи, наставления и обич нашият събрат Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който с много ревност отдава всичките си сили за развитието на вярата и Българската православна църква, пази и закриля своето паство. Божията любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Честит и благословен юбилей”, обърна се патриарх Неофит към събраните в храма живеещи в Австрия българи.

“Нека всички бъдем единни в изповядването на сина Божи и пребъдем в онази любов, която по думите на апостол Павел е свръзка към съвършенството, и така да изпълним закона Христов”, каза пък митрополит Антоний. На българите бе прочетено и поздравление от премиера Бойко Борисов.

По време на тържествената литургия пяха хорът  “Св. Наум”, София, с диригент д-р Андрей Касабов и църковният  хор към православната община във Виена “Св. Иван Рилски” с диригент Илияна Стоянова.

Българската православна църковна община “Св. Иван Рилски” е основана във Виена през 1967 година, а две години по-късно е официално призната и регистрирана от Австрия.

До 1993 г. обаче българската църковна община, която принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия на митрополит Антоний със седалище в Германия, няма своя църква. Българите са ползвали безплатно руската църква в трети район на столицата на Австрия, като са имали право веднъж в месеца да бъде отслужена българска служба.

През март 1993 г. тогавашният български посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Заради това през 2013 г. започва строеж на нов храм, който е официално осветен на 11 юни 2017 г. от митрополит Антоний.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани