За първи път патриарх отслужи литургия за българите във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7858194 www.24chasa.bg
Патриарх Неофит отслужи тържествената литургия заедно с митрополит Антоний.

Неофит и митрополит Антоний заедно на честванията за 50-годишнината на българската църква в столицата на Австрия

За първи път български патриарх отслужи литургия за българите в столицата на Австрия Виена. Това направи Неофит по повод 50-годишнината от получаването на признание от Австрия на българската православна църковна община “Св. Иван Рилски”.

Тържествената литургия патриарх Неофит отслужи в църквата “Св. Иван Рилски” във Виена заедно със Западноевропейския митрополит Антоний.

“Пристигнали и заживели поради различни причини тук, вашите предци не са могли да живеят без утехата на своята духовна майка Българската православна църква. С бащински грижи, наставления и обич нашият събрат Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който с много ревност отдава всичките си сили за развитието на вярата и Българската православна църква, пази и закриля своето паство. Божията любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Честит и благословен юбилей”, обърна се патриарх Неофит към събраните в храма живеещи в Австрия българи.

“Нека всички бъдем единни в изповядването на сина Божи и пребъдем в онази любов, която по думите на апостол Павел е свръзка към съвършенството, и така да изпълним закона Христов”, каза пък митрополит Антоний. На българите бе прочетено и поздравление от премиера Бойко Борисов.

По време на тържествената литургия пяха хорът  “Св. Наум”, София, с диригент д-р Андрей Касабов и църковният  хор към православната община във Виена “Св. Иван Рилски” с диригент Илияна Стоянова.

Българската православна църковна община “Св. Иван Рилски” е основана във Виена през 1967 година, а две години по-късно е официално призната и регистрирана от Австрия.

До 1993 г. обаче българската църковна община, която принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия на митрополит Антоний със седалище в Германия, няма своя църква. Българите са ползвали безплатно руската църква в трети район на столицата на Австрия, като са имали право веднъж в месеца да бъде отслужена българска служба.

През март 1993 г. тогавашният български посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Заради това през 2013 г. започва строеж на нов храм, който е официално осветен на 11 юни 2017 г. от митрополит Антоний.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт