Разследват в Италия източване на 40 млн. евро от вецове у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7858253 www.24chasa.bg
От проекта за вецовете на р. Искър са отклонени 40 млн. евро, твърди бизнесменът Желю Ганчев.

Проверката е след сигнал на българския бизнесмен Желю Ганчев, собственик на 42%

Прокуратурата в Италия започва разследване дали от български вецове са източени 40 млн. евро. Това става ясно от публикации в италианската преса.

Проверката е след сигнал от българския бизнесмен Желю Ганчев. В началото на тази година той става акционер с 42% в “ПВБ Пауър България”, която оперира 5 веца на р. Искър. Другите съдружници са италианските фирми Finest, Alperia и Dolomiti Energia Holding.

Ганчев се натъкнал на смущаваща информация относно финансовите потоци на дружеството. Пред италианската преса той посочва, че въпросните 40 млн. евро са отишли за лично облагодетелстване на граждани на България и Италия.

Отклоняването на средствата ставало през годините във връзка със строежа и експлоатацията на “ВЕЦ Своге” АД и “ВЕЦ Марица” ЕООД, собственост на “ПВБ Пауър България”. Имало договори на завишени цени. Ганчев дава пример - фирма “Инжектосонд България” извършила строителни дейности за 12 млн. евро. Парите са платени от “ВЕЦ Своге”, но управителят му получава 1,2 млн. евро, преведени на притежавана от него фирма.

Фирма “ФЛИ Баруци Италия”, която извършила монтажни дейности, платила комисиони към фирма на управителя на “ВЕЦ Своге” за над 440 000 евро.

“HIS Хидроинженеринг Германия”, която е доставила турбини, платила комисиона над 400 000 евро.

За изграждане на централи по проекта “ВЕЦ Марица” били отпуснати като заеми 7,5 млн. евро. Голяма част от тези средства обаче се върнали към собствениците на три италиански дружества. Управителят на “ВЕЦ Своге” също получил част от средствата, твърди Ганчев.

Италианските му съдружници отвръщат, че ще направят проверка, но имат съмнения, че Ганчев иска да купи цялата фирма и с твърденията за злоупотреби се опитвал да свали цената.

Кой на кого и за какво е плащал в посочените сделки, четете в следващи броеве на “24 часа” и на сайта 24chasa.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани