Нова мода при храните - сирене на конци, чипс от месо, шпек без Е-та

https://www.24chasa.bg/novini/article/7858276 www.24chasa.bg
Сирене на конци е един от новите продукти на българския пазар.

Млечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.

Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. “Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството”, обясниха от фирмата производител.

Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.

Друга фирма предлага сушено месо, наречено виенски бут. “Продуктите са български, а технологията - австрийска. Използват се конско и зряло говеждо месо, отлежало поне 21 дни. Второто е по-скъпо и предимно може да бъде опитано в ресторанти. То е силно мраморирано - жилките на мазнината са разпределени красиво по стековете. Бързо набира популярност у нас, твърдят кулинари.

Домашен биволски или еленски суджук се оказа сред по-познатите колбаси, които бяха представени. А българските производители на месни продукти се опитват да използват все повече технологии без Е-та или стабилизатори.

Като например шпек, в който вместо познат стабилизатор, е използван дрождев екстракт от боровинка. Българските производители на млечни продукти акцентираха акцентираха на традиционни продукти, но имаше и екзотични по рецепти от други райони на света.

Мандра представи и три нови продукта - млечни конци, каймак и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Последният може да се използва за готова разядка, да се добавя в крем супи или към различни ястия. Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия изток. От мандрата твърдят, че имали идея за тези продукти отпреди 3- 4 години, но тестът на продуктите отнел време. Освен това технолозите, с които производителят работи, идват от близкоизточни държави.

Чесново масло, крема сирене с подправки и биокраве масло също са сред новите изделия. Оказа се, че силен интерес предизвиква маслото гхи. Макар мнозина да смятат, че то е популярно предимно в Индия, производител обяснява, че то всъщност е познато и у нас, но се прави напоследък.

Причината е, че приготвянето му изисква време - задължително се разтопява на бавен огън, за да стане качествено. Така се получават по-силен и наситен вкус и цвят. Всъщност чрез разтопяване маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След това протеините се отстраняват, а маслото съдържа по-малко лактоза от обикновеното.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното