Нова мода при храните - сирене на конци, чипс от месо, шпек без Е-та
10.11.2019 22:20; 24 часаМлечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.
Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. “Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството”, обясниха от фирмата производител.
Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.
Друга фирма предлага сушено месо, наречено виенски бут. “Продуктите са български, а технологията - австрийска. Използват се конско и зряло говеждо месо, отлежало поне 21 дни. Второто е по-скъпо и предимно може да бъде опитано в ресторанти. То е силно мраморирано - жилките на мазнината са разпределени красиво по стековете. Бързо набира популярност у нас, твърдят кулинари.
Домашен биволски или еленски суджук се оказа сред по-познатите колбаси, които бяха представени. А българските производители на месни продукти се опитват да използват все повече технологии без Е-та или стабилизатори.
Като например шпек, в който вместо познат стабилизатор, е използван дрождев екстракт от боровинка. Българските производители на млечни продукти акцентираха акцентираха на традиционни продукти, но имаше и екзотични по рецепти от други райони на света.
Мандра представи и три нови продукта - млечни конци, каймак и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Последният може да се използва за готова разядка, да се добавя в крем супи или към различни ястия. Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия изток. От мандрата твърдят, че имали идея за тези продукти отпреди 3- 4 години, но тестът на продуктите отнел време. Освен това технолозите, с които производителят работи, идват от близкоизточни държави.
Чесново масло, крема сирене с подправки и биокраве масло също са сред новите изделия. Оказа се, че силен интерес предизвиква маслото гхи. Макар мнозина да смятат, че то е популярно предимно в Индия, производител обяснява, че то всъщност е познато и у нас, но се прави напоследък.
Причината е, че приготвянето му изисква време - задължително се разтопява на бавен огън, за да стане качествено. Така се получават по-силен и наситен вкус и цвят. Всъщност чрез разтопяване маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След това протеините се отстраняват, а маслото съдържа по-малко лактоза от обикновеното.
-
Френски лекари препоръчаха да се избягват разговорите в обществения транспорт
-
Папа Франциск прикани журналистите да правят разследвания на място
-
Ако сте убедени коя е нормалната телесна температура, може и да грешите
-
Сто хиляди литра бира са останали неизпити в Словения заради епидемията от коронавирус
-
Двама полицаи в Лондон са ранени след разпръскване на незаконно парти с 200 участници
-
Румънците активни, искат да се ваксинират
-
Бивш шеф на RTL поема "Нова Броудкастинг груп"
-
Ивайло Данаилов: БТА е съвременният пиар на България
-
Кирил Вълчев: БТА винаги ще е достоверна, защото закъснялата истина е по-добра от бързата лъжа
-
Гена Трайкова напуска Би Ти Ви
-
Управителят на Нова Броудкастинг Груп се оттегля заедно с братя Домусчиеви
-
Александър Велев за доклада на Сметната палата: Грешките на медийния закон не може да се вменяват на ръководството на БНР
-
Прогнози 2021: Новият тренд – глобални компании обръщат поглед към Източна Европа
-
Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите
-
Прогнози 2021: Отпадат агенции не защото не стават, а заради проектите си с хора
-
Прогнози 2021: Рекламите не са спрели, защото индустрията има уроците от първата вълна
-
Прогнози 2021: Само рекламите в дигиталните медии ще отчетат може би повишение от 4%
-
Прогнози 2021: Сигналът, че облаците се разпръсват, ще дойде от банковия сектор