Нова мода при храните - сирене на конци, чипс от месо, шпек без Е-та

https://www.24chasa.bg/novini/article/7858276 www.24chasa.bg
Сирене на конци е един от новите продукти на българския пазар.

Млечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.

Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. “Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството”, обясниха от фирмата производител.

Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.

Друга фирма предлага сушено месо, наречено виенски бут. “Продуктите са български, а технологията - австрийска. Използват се конско и зряло говеждо месо, отлежало поне 21 дни. Второто е по-скъпо и предимно може да бъде опитано в ресторанти. То е силно мраморирано - жилките на мазнината са разпределени красиво по стековете. Бързо набира популярност у нас, твърдят кулинари.

Домашен биволски или еленски суджук се оказа сред по-познатите колбаси, които бяха представени. А българските производители на месни продукти се опитват да използват все повече технологии без Е-та или стабилизатори.

Като например шпек, в който вместо познат стабилизатор, е използван дрождев екстракт от боровинка. Българските производители на млечни продукти акцентираха акцентираха на традиционни продукти, но имаше и екзотични по рецепти от други райони на света.

Мандра представи и три нови продукта - млечни конци, каймак и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Последният може да се използва за готова разядка, да се добавя в крем супи или към различни ястия. Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия изток. От мандрата твърдят, че имали идея за тези продукти отпреди 3- 4 години, но тестът на продуктите отнел време. Освен това технолозите, с които производителят работи, идват от близкоизточни държави.

Чесново масло, крема сирене с подправки и биокраве масло също са сред новите изделия. Оказа се, че силен интерес предизвиква маслото гхи. Макар мнозина да смятат, че то е популярно предимно в Индия, производител обяснява, че то всъщност е познато и у нас, но се прави напоследък.

Причината е, че приготвянето му изисква време - задължително се разтопява на бавен огън, за да стане качествено. Така се получават по-силен и наситен вкус и цвят. Всъщност чрез разтопяване маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След това протеините се отстраняват, а маслото съдържа по-малко лактоза от обикновеното.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо