Манолова внесе жалба в ОИК за нарушения на местните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7859752 www.24chasa.bg
Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Жалба до Общинската избирателна комисия за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София, внесе Мая Манолова и инициативният ѝ комитет днес в сградата на “Московска” 33.

По-рано заедно с екипа ѝ Манолова започна петиция за оспорване на резултата от изборите в София и с предложения за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване.

“Внасяме жалба за касиране на изборите в София и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес. Установихме десетки, стотици нарушения на изборните правила, тежки, съществени нарушения, които класирахме в четири групи - свързани с избирателните списъци, с протоколите изготвени в СИК, с бюлетини и броенето им, и с организацията на изборния процес”, обясни Манолова.

“По отношение на избирателните списъци, освен разликата от над 100 хил. избиратели, обявени за техническа грешка от организаторите на изборите, между първи и втория тур, установихме и 6700 души разлика в част втора от избирателните списъци. Толкова са гражданите на държави членки на ЕС, които според ОИК са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация техният брой е само 44. Има огромни несъответствия и разлики между протоколите изготвени от СИК и тези, които са качени на сайта на ЦИК. Тези раминавания, нарушения, поправки, дописвания, пренаписвания са в над 60% от протоколите на СИК. Такива има в над 900 секции, тук се включват и протоколи бе номера, с различни фабрични номера и тн.”, продължи Манолова.

“Има близо 7000 недействителни бюлетини на втория тур. Средно сметнато на кандидат за кмет се падат по 500 бюлетини, а на втория тур те вече са 2500. В същото време бюлетините в районите с преобладаващо ромско население са изрядни и чисти, което потвърждава нашата информация, че в тези секции е гласувано с предварително подготвени и попълнени бюлетини извън изборните секции”, каза още Манолова. Тя подчерта, че тук се добавят и резултатите от манипулативни екзитполове, използвани за партийна пропаганда в изборния ден.

“Защо внасяме тази жалба? Не, за да пречим на работата на Столична община, а заради справедливостта, множеството тежки нарушения и злоупотреби с изборните права на столичани. Не става дума за моя избор и моя глас, а за тежка злоупотреба с гласовете на хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ. Тя включи и направи съучастници и много граждани в купуването на вота, контролирането и продаването на гласове и тн. Смятаме, че това не трябва да бъде оставено така, без последствие. Затова внасяме тази жалба. Въпросът е ще има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ”, категорична бе тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов