Борисов: Готвим скоростна лента през "Калотина" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7859994 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: РОЙТЕРС

Газът от "Турски поток" ще потече през България за Сърбия до май 2020 г., заяви Бойко Борисов 

"Вучич беше избрал добра дата. Защото тази инфраструктура, която изграждаме, означава за България и българската икономика бърз транспорт до Западна Европа. За Сърбия – имат топлите пристанища на Черно море - Варна и Бургас, само на няколко часа по магистрала, без един светофар. Или ако завият от „Тракия” по „Марица”, до центъра на Истанбул нямат светофар, само магистрали. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за сръбската „Първа ТВ“.

Борисов е дал интервю на Йована Йоксимович в събота, когато бе на посещение в Сърбия за откриването на магистралата от българската граница до Ниш.

„С една дума - днес България и Сърбия завършват един процес, в който жп-линиите стават, понеже и двете държави ги обновяваме, със 180 км/час могат да се движат влаковете. Това значи товари, тирове, контейнери, могат да се качат на влака. Следващата седмица Вучич ще дойде до София, за да види колко бързо напредва и газовият „Балкански поток”’, коментира още премиерът.

„Това е един от големите ми грехове, защото магистралите в България са безплатни. Като влязат в съседните ни страни си плащат. Нямахме нито една магистрала и толкова им се радвахме, че въобще не помислихме за това. Но това не е най-големият проблем. Икономиката върви напред, толсистемата е пред пускане. Тук виждам голяма възможност балканските държави да си уеднаквим толсистемите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави – това много ще улесни бизнеса, транспорта, туристите ако искате”, каза Борисов.

„Нашите ГКПП между България и Сърбия са строени, за да не преминават през тях хора, а сега работим по разширяване на „Калотина“. С президента Вучич обсъждаме идеята там да направим бързи ленти, за да може транзитният трафик лесно да минава”, добави той.

Газът от "Турски поток" ще потече през България за Сърбия до май 2020 г., заяви премиерът Бойко Борисов за сръбската телевизия Първа. Газопроводът се строи по пет километра на ден, добави премиерът.

Министър председателят подчерта, че ако се стигне до газова криза, за каквато се говори, България има договор с Русия до 2030 г. за доставка на газ до Турция. България също така може да транспортира и газ от други държави и така, заедно със Сърбия, ще снабдява цяла Европа.

Българският премиер говори и за значението на пътната, железопътната и дигиталната инфраструктура. На откриването на източното разклонение на транспортен Коридор номер 10 в неделя той не скри задоволството си, че България се свързва със Западна Европа, отбелязва телевизията, предава БТА.

Сърбия и България сега гледат към бъдещето, строят пътища, железници, развиват дигиталната инфраструктура, каза Бойко Борисов за телезизия Първа.