С елтротинетка- до 25 км/ч, с каска и не на тротоара (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7860229 www.24chasa.bg

Електрическите тротинетки не могат да развиват скорост над 25 км в час. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които се правят през промени в Закона за автомобилните превози. Те бяха пуснати в понеделник за обществено обсъждане.

За набиращите популярност у нас превозни средства е предвидена забрана за движение по пътищата, както и по улици, на които е разрешена скорост над 50 км в час. Не могат да бъдат управлявани и по градски магистрали с прекъснато движение, ако няма велосипедна инфраструктура, както и в зони, обозначени със знак за забрана на велосипеди. Не им се позволява движение и в бус лентите. Не могат да бъдат карани и в зони само за пешеходци. Това на практика означава, че карането им по тротоарите ще бъде забранено, ако промените бъдат гласувани.

Електрическите тротинетки могат да бъдат управлявани от младежи, навършили 16-години, но само по улици от II до IV клас, на които разрешената скорост е до 50 км в час. Децата до 14-годишна възраст обаче ще имат право да ги ползват само по велосипедни алеи.

Според предлаганите промени всяка община може да определи по-ниски скорости

и други ограничения, както и реда за споделено ползване и зони за паркиране на тротинетките.

Всеки, който управлява тротинетка, трябва да се движи по велоалеи или най-близо до дясната граница на платното. Задължително се изисква каска. В тъмните часове трябва да е със светлоотразителни елементи по облеклото, а тротинетката да е с включени светлини. Забранено е да се движи успоредно с други тротинетки или двуколесни превозни средства, да се управлява без да държи кормилото, да превозва, тласка и тегли предмети, които пречат на другите. Водачите не могат да ползват мобилен телефон в движение. Тези спешни промени за тротинетките ще действат, докато ЕК създаде общоевропейски правила.

Поради липсата на регулация до момента от МВР не водят точна статистика за глобените шофьори на тротинетки. Причината е, че ги санкционират като водачи на нерегистрирани моторни превозни средства. В последните 2 месеца у нас

зачестиха

инцидентите с

електрически

тротинетки Повечето дори не стигат до МВР, защото шофьорите пишат двустранен протокол. Има обаче три случая, при които водачите на тротинетки се потрошиха. 23-годишен мъж бе блъснат от кола в тунела за столичния кв. “Люлин”. При падането мъжът си счупил ръката. При друг инцидент на бул. “Цар Борис III” млада жена, която карала по обособената велоалея, счупи крак. Опитала да пресече булеварда. Заради мокра настилка обаче шофьор не успял да спре и я блъснал.

Катастрофа с тротинетка имаше и на бул. “Цариградско ошосе”. В края на октомври пък ученик опита да пресече бул. “Васил Левски” в столицата, но бе ударен от кола.