Жаблянов: Приключваме мандат на Нинова с победа на президентските избори и 3 загуби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7860303 www.24chasa.bg
ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ

"Резултатът от тези местни избори не се различава от резултата през 2015 г. - и като брой постигнати гласове, и като брой избрани кметове, общински съветници. Даже не можахме да постигнем минималните критерии, които си бяхме поставили. Не може да се каже, че БСП има пълен неуспех, но влиянието на БСП върху българското общество и управлението на общините, присъствието й в обществения и политическия живот не се е променило съществено. Напротив - някои негативни тенденции се задълбочиха. Това успожнява задачата ни за парламентарните избори, които са следващите избори, пред които сме изправени". Това коментира Валери Жаблянов от БСП в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Несъмнено политическа отговорност в такива моменти няма как да не се търси. Политическата отговорност не се отнася само до тези избори. Ние приключваме един изборен цикъл, един мандат на председателя на БСП с победа на президентските избори и други три изборни загуби". Така Жаблянов отговори на въпрос дали председателят на БСП Корнелия Нинова трябва да носи отговорност за резултатите от местния вот.

"Аритметиката не винаги съвпада с политиката. Затова различните хора дават различни оценки на резултатите от изборите, коментира Жаблянов. Когато си поставите за цел да не загубите с голяма разлика на изборите, вие наистина може да го направите, но това не означава, че това е предпоставка за БСП да влияе върху националната политика, да има претенции да състави правителство, да определя законодателния процес, да направи социални реформи. Т.е. с тези резултати БСП няма как да влияе върху управлението на държавата с това партийно ръководство", посочи той.

"Очевидно е, че Нинова и останалото партийно ръководство не будят доверие у избирателя. Мисля, че тук доказателства не са необходими. Въпросът е, че Нинова, поне от публичните й изявления, смята, че има покачване на доверието към партията. И може би се изхожда от хипотезата, че това покачване на доверието върви плавно като нивото на реките през пролетта, докато не се стигне до момент, в който БСП ще се озове в изпълнителната власт. Но това е една доста измамна хипотеза", разкритикува управлението на партията Жалбянов.

"БСП няма ясна посока, непоследователна е критиката ни срещу правителството, прекъснахме за 4 месеца работата си в НС. Поредица от действия показаха, че са политически неефективни и деструктивни", каза той.

На въпрос искат ли оставката на Нинова той каза, че политическата отговорност е свързана с оставката. "Но тъй като имахме летния епизод с оставката, партията трябва да се съсредоточи в друг въпрос - какъв е разговорът в партията за основните начала на партията, кои са онези недъзи на прехода, които БСП може с политиката си да компенсира. Въпросът за смяната на председателя е част от сегашния политически курс, но в същото време по-съществен е разговорът за БСП, за нашата организация, за това дали ще продължи БСП да бъде масова партия с дееспособни хора по места", каза Жаблянов.

"Знам, че обстановката е изключително трудна за печелене на изборите. Но именно това е ролята на едно партийно ръководство - да намери съюзниците и средствата", добави той.