Тръмп приветства принудителната оставка на Моралес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7860802 www.24chasa.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства принудителната оставка на боливийския президент Ево Моралес. Снимка РОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства принудителната оставка на боливийския президент Ево Моралес и каза, че това е силен сигнал за "нелегитимните режими" в Латинска Америка, предадоха световните агенции, съобщи БТА. Тръмп приветства също така и боливийската армия.

"САЩ приветстват боливийския народ за това, че поиска свободата и боливийската армия за това, че спази клетвата си да не защитава една единствена личност, а конституцията на Боливия", се казва в изявление на Тръмп.

"Тези събития изпращат силен сигнал на нелегитимните режими във Венецуела и Никарагуа, че демокрацията и народната воля винаги триумфират", се допълва в изявлението.

Същевременно втората заместник-председателка на Сената на Боливия Янине Аниес, която би трябвало според конституцията на Боливия да стане временен президент, обяви, че ще насрочи възможно най-скоро предсрочни избори, за да може на 22 януари страната да има новоизбран президент, предаде Франс прес.

"Ще насрочим избори с компетентните лица, които ще извършат електоралния процес, за да отразява той онова, което искат боливийците", каза тя.

Всички предвидени по конституция евентуални други временни приемници на Моралес подадоха оставка - вицепрезидентът Алваро Гарсия, председателката и заместник-председателят на Сената и председателят на Камарата на депутатите. Янине Аниес е избрана в Сената от опозицията, припомнят агенциите.