Мексико предоставя убежище на бившия боливийски президент Ево Моралес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7860908 www.24chasa.bg
Ево Моралес СНИМКА: Ройтерс

Подалият оставка президент Моралес призова боливийците да не прибягват към насилие, а да търсят решения чрез диалог

Мексиканските власти решиха да предоставят убежище на бившия президент на Боливия Ево Моралес, съобщи на пресконференция в столицата Мексико външният министър Марсело Ебрард, цитиран от Франс прес.

Ебрард цитира думи на мексиканската вътрешна министърка Олга Санчес Кордеро, която "реши на даде политическо убежище на Ево Моралес, тъй като животът и физическата му безопасност са застрашени". Той уточни, че е самият Моралес му е позвънил и е приел предложението на Мексико да му предостави убежище, след което е отправил и официално искане за убежище, добави Ебрард.

"Ние вече се обърнахме към външното министерство на Боливия, за да може на Моралес, в съответствие с международните норми, да му бъде гарантиран безопасно пътуване", отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Решението на мексиканските власти е взето по хуманитарни съображения, добави Ебрард. Мексико винаги в своята история е "защитавало онези, които търсят убежище", каза външният министър, цитиран от Франс прес.

Подалият оставка боливийски президент Ево Моралес призова снощи гражданите на страната да не прибягват към насилие и да решават всички политически разногласия чрез диалог.

"Моля моя народ с голямо внимание и уважение да се грижи за запазване на мира и да не хвърля страната в насилие с групите, които се стремят да разрушат правовата държава. Ние не можем да си позволим да започне противоборство между боливийските братя. Призовавам всички разногласия да се решават чрез диалог и консултации", написа Моралес в Туитър, цитиран от ТАСС.

Моралес подаде оставка на 10 ноември, като нарече създалата се в Боливия ситуация държавен преврат. Той бе принуден да се откаже от поста си по искане на въоръжените сили. Същото поискаха от него опозицията и синдикатите.

Посолството на Аржентина в Лапас опроверга във Фейсбук медийни съобщения, че бившият боливийски външен министър Карлос Ромеро е получил убежище в посолството. "Аржентина уважава правото на получаване на убежище,което е записано във Всеобщата декларация за правата на човека. Посолството на Аржентина в Боливия обаче заявява, че Карлос Ромеро не е получавал убежище в дипломатическата мисия", се казва в съобщението.

Аржентинският вестник "Кларин", позовавайки се на правителствен източник, съобщи, че Ромеро се намира на територията на посолството. Изданието не уточни в какъв статут той пребивава там. Според вестника в посолството се намира и бившият боливийски министър на планирането и развитието Мариана Прадо.

След Моралес оставка подаде и вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера. От постовете си се отказаха и още няколко министри, както и редица депутати, включително и председателите на двете камари на парламента.

Снощи Франс съобщи, че горната камара ще проведе днес извънредно заседание, на което трябва да се реши дали да бъде приета оставката на президента Моралес и да се обсъдят възможните изходи от политическата криза. Според втората вицепредседателка на Камарата на сенаторите Жанин Анес, която е от опозицията, наред с другите въпроси членовете на камарата ще обсъдят и кой ще оглави страната след оставката на Моралес. Тя добави, че в сряда ще има общо заседание на двете камари.

"Ние свикваме двете заседания, за да определим конституционния механизъм за предаване на властта", каза Анес, като поясни, че според конституцията тя трябва да заеме председателското място на Сената, тъй като бившият председател Адриана Салватера и първият й заместник са подали оставка. Според Асошиейтед прес обаче не е ясно дали долната камара - Националната асамблея, която е под контрола на поддръжници на Моралес, трябва да одобри нейното назначение. Ако Анез бъде утвърдена за председател на Сената, това ще я постави в позицията да стане временен президент поради вакуума в ръководството на страната.

Анес каза още, че скоро ще има нови президентски избори.

Според АП не е ясно дали Националната асамблея може да се свика толкова скоро поради продължаващата несигурност в столицата. Самата Анез в емоционално обръщение призова привържениците на противоположните лагери да избягнат насилие.

Гневни привърженици на Моралес блокираха с барикади и огньове ключови магистрали в столицата Лапас, водещи към центъра, където са главните държавни институции, както и пътя за летището, съобщи АП. Имало е сблъсъци между привърженици и противници на Моралес. През миналата нощ в града са безчинствали улични банди, които са нападали и палили търговски и бизнес обекти. Градският транспорт не работи, предаде Ройтерс.

Шефът на боливийската полиция генерал Юри Калдерон подаде оставка след обвиненията, че полицията не е успяла да предотврати безредиците, последвали оставката на президента.