"Новости": Косово загуби мнозинството си в ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861299 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Самообявилата се държава Косово загуби мнозинството си в ООН, след като вчера и Гана като 16-ата страна официално съобщи, че се оттегля от решението си за признаване на неговата държавност, пише днес белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

/Косовското външно министерство опроверга вчера новината, че Гана е оттеглила признаването на косовската независимост, съобщи радио Свободна Европа. Йетлир Зиберай, съветник на косовския външен министър Беджет Пацоли, заяви за Свободна Европа, че това е "още една фалшива новина" и "продължение на мръсната кампания на Ивица Дачич"./

"Новости" пише, че 96 страни остават до Прищина, а 97 зачитат териториалната цялост и суверенитет на Сърбия.

Сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи вчера, че се очаква до края на годината още няколко страни да оттеглят решението си за признаване на Косово.

Бившият сръбски посланик при ОССЕ Милован Божинович каза за "Новости", че може да се очаква процесът на прераглеждане на решенията за признаване на Косово да продължи. Той обаче посочи, че би било "прекалено да се казва, че суспендирането на признаванията ще има кардинално влияние за решаване на косовския въпрос", но прави оценката, че това "променя атмосферата за разговорите, защото най-малко бе чута и другата страна", което е "нов политически капитал за Сърбия".

Директорката на Центъра за евроатлантически проучвания Йелена Милич смята, че не са верни оценките на отделни коментатори на ситуацията на Западните Балкани и на либерални западни медии, че неотдавнашното решение на Франция да блокира преговорите за присъединяване към ЕС на Скопие и Тирана ще върне Балканите в 90-те години. В авторски текст за белградския вестник "Курир" Милич каза, че тези оценки не са обективни и не отчитат целия напредък, постигнат от региона от 90-те години досега с помощта на Запада.

Тя смята, че въпреки няколкото нерешени въпроса, за които никога не е било правилно да се очаква, че може да се решат само чрез процеса на присъединяване към ЕС, държавите от региона сътрудничат на много по-здрави основи, отколкото през 90-те години. "Те са включени в няколко функционални регионални структури, някои са членки на ЕС, някои на НАТО, някои и на НАТО, и на ЕС", напомня Йелена Милич.

"ЕС има право на отдих и интроспекция. Процесът на разширяване и без това никога не е бил еднакъв за всички и до голяма степен зависеше от вътрешните геополитически обстоятелства, посочи тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов