10 бивши външни министри зоват ЕС да интегрира Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861416 www.24chasa.bg
Никос Кодзиас СНИМКА: РОЙТЕРС

Десет европейски бивши външни министри са изпратили писмо до Европейския съюз, в което го призовават да преодолее вътрешните несъгласия по въпроса за разширяването си със страните от Западните Балкани, съобщава гръцкият вестник "Ефимерида тон синдактон". Писмото е било съставено по инициатива на бившия министър на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, информира БТА.

В писмото си бившите министри подчертават, че "упоритото противопоставяне на започването на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония, въпреки препоръките на Европейската комисия и волята на голямото мнозинство от страните-членки на ЕС и на Европейския парламент, поставя под заплаха останалото влияние на ЕС в непосредственото му обкръжение, като поставя под съмнение и способността му да въздейства върху стратегическите процеси и стабилността в Югоизточна Европа".

Според подписалите писмото ЕС трябва "да преразгледа творчески ролята си в новата международна среда и да й придаде перспектива с цел (да може) да действа самостоятелно в тази среда и да укрепи външната си политика и отбранителните си способности".

Отказът от започване на присъединителни преговори представлява предвестник на вътрешни проблеми в Северна Македония и Албания, страни, които в много голяма степен се уповаваха на перспективата от подкрепа от страна на ЕС, пише в писмото. Отказът подкопава преговорите между Сърбия и Косово и засилва центробежните сили в Босна и Херцеговина, допълват бившите външни министри.

Процесът на присъединяване ще продължи много години, по време на които ще има достатъчно време, през което да бъде съчетана необходимостта от по-голяма кохезия в ЕС с нуждата от запазване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани жива, се казва в обръщението.

Писмото е подписано от бившите министри на външните работи Никос Кодзиас (Гърция), Игор Лукшич (Черна гора), Зигмар Габриел (Германия), Весна Пусич (Хърватия), Никола Попоски (Северна Македония), Карин Кнайсъл (Австрия), Йоанис Касулидис (Кипър), Дитмир Бушати (Албания), Кристиан Вигенин (България), Горан Свиланович (Югославия).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"