Временна комисия да реши проблемите в Изборния кодекс, поиска БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861685 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Временна комисия за проблемите в Изборния кодекс, която да е на паритетен приницп, предлагат от БСП. По-рано в парламента, по инициатива на червените, се събраха представители на "Воля", "Обединени патриоти" и ДПС, за да обсъдят предложенията си за изборното законодателство.

Изразяваме общо съжаление, че ГЕРБ не се отзоваха за дебата за проблемите в Изборния кодекс и оставаме отворени към тях, обяви Нинова.

"Местните избори минаха и в тях имаше редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили, изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Ето защо поканихме представители на всички парламентарни групи, за да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е нашата работа, на депутатите, да гарантираме през Изборния кодекс честността и прозрачността на изборите", продължи тя.

"Искането ни за машинно гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците изисква много голяма експертиза. Тази Временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да обобщи и да направи предложения за решение, които да влязат в залата като общи предложения за промени. Не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците. Оттам нататък има различни предложения и детайли. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно, и да изрази волята си, каквато е", каза още тя.

"Бих искал само да поясня в тази връзка, за да няма някакво недоразумение. Доколкото днес ние водим един предварителен разговор без съгласието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на Изоброния кодекс са видими от цялото общество. Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане и се обединехме около това, че има два механизма, по които да се реши това нещо - един през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения в ИК и от там да започне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на сегашния Изборен кодекс. Можем да го поправим пак с такава нарочна комисия", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Всъщност днес правим това предложение към колегите от ГЕРБ и ще го направим и към нашите парламентарни групи, и тогава ще вземем решенията. Това е само едно предложение да вървим по един от двата пътя. Разбира се може да се появи и трети вариант, но засега това предлагаме. Обединихме се около тава, че има проблеми в Изборния кодекс", допълни Цонев.

На въпрос дали трябва да отпадне забраната за обявяване на резулатите от екзитпола в изборния ден и ще се мисли ли за някаква промяна на деня за размисъл, лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори така: Ако съм тук сама или само с парламентарната група на БСП, бих говорила за нашите предложения, но нека оставим тези въпроси за по-нататък и да не поставяме в неудобна ситуация колегите от другите групи, и всеки да започне да се надпреварва да си дава предложенията. Ще ви дадем, ако искате, отделна пресконференция за идеите на БСП. Тук сме се събрали да търсим общото, това, което може да ни обедини в една цел - честност на изборите, прозрачност на избора, обективно отразяване на гласа на хората и участие на българските граждани.