Ердоган заплаши ЕС с прекратяване на разговорите и джихадисти от ИДИЛ (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861695 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес критикува остро ЕС заради поредните заплахи за налагане на санкции на Анкара, като предупреди, че Турция "ще отвори вратите си" за изпращане на още бойци от "Ислямска държава" в Европа, предаде ДПА.

Казвал съм това преди. Вие може да подценявате тези предупреждения. Тези врати ще бъдат отворени. Тези членове на ДАЕШ ("Ислямска държава") вече се пращат при вас и ще бъдат изпращани, каза Ердоган.

Тогава вие ще действате както намерите за добре, добави той, цитиран от БТА.

Коментарът на Ердоган бе в отговор на въпрос във връзка с подготовката на ЕС за въвеждане на санкции срещу Турция заради сондажите за газ край Кипър.

Дори не опитвайте да заплашвате Турция във връзка с тези развития в Кипър, каза турският президент пред журналисти в Анкара, след като предупреди ЕС да внимава с отношението си към страна, приела 4 милиона бежанци.

Преразгледайте позицията си спрямо Турция, която държи толкова много членове на ДАЕШ в затвори и държи под контрол онези, намиращи се на сирийска територия, призова турският държавен глава.

Турция започна да връща чуждестранни бойци от "Ислямска държава" в техните родни страни в понеделник. Депортирани бяха граждани на САЩ и Дания и тепърва предстои да бъдат депортирани още членове на ДАЕШ в различни европейски страни, посочва ДПА.

Турските медии съобщиха, че предполагаем боец от ДАЕШ с американско гражданство се намира в буферната зона между Турция и Гърция. Гръцките гранични власти не приеха терориста и го изпратиха обратно към Турция. Турските власти също не го приеха и той остана да чака в буферната зона между двете страни.

Дали е блокиран на границата или не - това повече не ни засяга, каза Ердоган в отговор на въпрос, свързан със съдбата на джихадиста.

Ние ще продължим да ги изпращаме. Дали те (родните им страни) ги приемат или не, това въобще не ни интересува, изтъкна Ердоган.

Президентът, който каза, че в Турция има 737 задържани чуждестранни бойци от "Ислямска държава", отбеляза, че репатрирането им е предизвикало "сериозна паника" в родните им страни.

Досега ние трябваше да мислим за това. Нека да ги накараме те да мислят за това отсега нататък. Нека да ги накараме те да решават какво да правят оттук нататък, каза Ердоган.

Той също така критикува ЕС за застоя в преговорите за присъединяване на Турция към блока и за нарушаването на обещанията му към Анкара.

Те казват: "Ние ще наложим санкции". Вече сте ни налагали санкции през 1959 г., през 1963 г. Вие постоянно спирате Турция. Която и страна да кандидатства, вие я приехте за член. Но вие никога не спазихте обещанията, които дадохте на Турция, каза Ердоган.

Той добави, че Анкара може да сложи край на преговорите един ден.

Хей, Европейски съюз, Турция е различна от страните, които сте познавали досега. Ние не сме вързани за тази маса на преговорите, посочи Ердоган.