Росен Желязков и международни лектори честват утре световния ден на Географските информационни системи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861696 www.24chasa.bg
Росен Желязков

Министърът на транспорта Росен Желязков, зам.-посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман, представители на над 150 институции и организации, международни лектори, както и българският еврокомисар Мария Габриел ще отбележат утре, 13 ноември, световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в България.

Официалното откриване на престижното събитие тази година ще се състои в София Хотел Балкан. Ще бъдат представени и актуални ГИС проекти в различни сфери в страната, като създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър като първа фаза на Националната система за управление на водите в реално време в България. Ще бъде демонстрирана на живо и ГИС-базираната електронна платформа „Единна информационна точка“, която е основа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи с страната, интегрирайки данни за цялата техническа инфраструктура на България. Друг основен акцент в конференцията ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране.

Ще бъдат връчени и годишните награди за специални постижения в ГИС технологиите за изминалата година.

По време на ГИС Деня ще се състои и радващата се на голям интерес изложба-конкурс на карти под надслов „Истории, проекти и мечти върху карта“. Конкурсът се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на туризма. В рамките на изложбата ще бъде представена и детската карта „Създаване на светове“ с автор Рада Скумова, на 15 години, ученик в НУИИ „Илия Петров“, гр. София, която тази година спечели първо място на Международната изложба за детска карта на света „Барбара Петченик“ в гр. Токио.