Росен Желязков и международни лектори честват утре световния ден на Географските информационни системи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861696 www.24chasa.bg
Росен Желязков

Министърът на транспорта Росен Желязков, зам.-посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман, представители на над 150 институции и организации, международни лектори, както и българският еврокомисар Мария Габриел ще отбележат утре, 13 ноември, световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в България.

Официалното откриване на престижното събитие тази година ще се състои в София Хотел Балкан. Ще бъдат представени и актуални ГИС проекти в различни сфери в страната, като създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър като първа фаза на Националната система за управление на водите в реално време в България. Ще бъде демонстрирана на живо и ГИС-базираната електронна платформа „Единна информационна точка“, която е основа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи с страната, интегрирайки данни за цялата техническа инфраструктура на България. Друг основен акцент в конференцията ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране.

Ще бъдат връчени и годишните награди за специални постижения в ГИС технологиите за изминалата година.

По време на ГИС Деня ще се състои и радващата се на голям интерес изложба-конкурс на карти под надслов „Истории, проекти и мечти върху карта“. Конкурсът се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на туризма. В рамките на изложбата ще бъде представена и детската карта „Създаване на светове“ с автор Рада Скумова, на 15 години, ученик в НУИИ „Илия Петров“, гр. София, която тази година спечели първо място на Международната изложба за детска карта на света „Барбара Петченик“ в гр. Токио.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.