Увеличават заплащането на нощния труд на служителите на МВР на 1 лев на час

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861767 www.24chasa.bg
министърът на вътрешните работи в Ловеч при откриването на реновираната сграда на най-голямото на територията на Ловешка област районно управление. Снимка пресцентър на МВР

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов проектобюджетът на МВР за следващата година ще даде възможност за увеличаване на нощния труд на служителите на 1 лев на час. По думите му това е най-големият бюджет за държавно ведомство, но, за съжаление, 90 процента от средствата отиват за заплащане на заплати. С проектобюджета се гарантира от 1 януари 2020 г. 10-процентно увеличение на основната заплата на служителите на МВР.

"През годината предприехме с професионално ръководство мерки по оптимизиране на работата. Нашата идея беше да вкараме полагането на извънреден труд в рамки, защото и то струва пари и голяма част от парите за персонал отиваха за извънреден труд. С това редуциране се надявам с преразпределение и от парите, които са отпуснати в новия бюджет, да успеем да повишим заплащането на нощния труд, да направим една стъпка, която на този етап да даде нормално заплащане на този труд", заяви пред журналисти в Ловеч вътрешният министър, информира БТА.

Той добави, че нощният труд на полицаите, освен че се полага през тъмната част на денонощието, той е свързан и с повишени рискове на база на дейност и правомощия, които прилагат.

Министърът на вътрешните работи коментира и кадровото обезпечаване, особено в Ловешко, с оглед и изграждането на автомагистрала "Хемус". Министерството е отпуснало два автомобила на РУ - Ябланица, за да може да покрива новия участък от магистралата. По думите му към момента усилията са в друга посока - технологично обновление на министерството, което ще доведе до използване на по-малко полицаи, но по-висока ефективност от работата. Даде за пример поставеното видеонаблюдение в РУ - Ловеч, с аналитичен софтуер, който автоматично изключва необходимостта по основните подходи на града да стоят патрули.

Младен Маринов заяви още, че е разпоредил проверка във връзка с избягалият арестант в Бургас, който нападна полицай и избяга. Той обясни, че това е лице, осъдено по реда на Указ за борба с дребното хулиганство на 15 денонощия задържане в помещенията на МВР. Не става въпрос за лишен от свобода, а за нарушител на обществения ред. Бил е излежал половината от наказанието си, но сега положението му ще се утежни.

Вътрешният министър коментира пред медиите и анализа относно работата на МВР и сигналите по време на местните избори. По думите му през 2015 г. броят на сигналите е бил 2500-2600, а тази година са 1644. Досъдебните производства на тези избори са 102, последните шест са от вчера. На предходните местни избори са били близо 130. "Това, което отчитаме като положителен показател, е броят на предупредителните протоколи. Те са повече - над 2200 за 2019 г. срещу 1700 за 2015 г. "Със създадената организация и обективността, при която се проверяваха сигналите, под надзора на прокуратурата, не дадохме възможност да бъдем обвинявани в субективизъм", посочи министърът.

Директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч Милен Маринов добави, че в Ловешка област са постъпили около 60 сигнала, свързани с нарушение на изборното законодателство. По тях са извършени проверки и са образувани три досъдебни производства.

Относно новите правила за взимане на шофьорска книжка министър Маринов заяви, че с министрите Росен Желязков и Петя Аврамова са се обединили около това да се направи по-сериозен административен и институционален контрол при провеждане на изпита.

Във връзка с новите правила за придвижване с електрически тротинетки, които се очаква да залегнат в Закона за движение по пътищата, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, припомни, че е направена работна група, заедно с неправителствените организации и Агенцията за пътна безопасност, и вече нещата са на финален етап. "Когато има финално решение и бъде постигнато съгласие, ще бъдат вкарани в нормативната база и ще започнем да следим за тяхното изпълнение", добави Иванов в Ловеч, където заедно с министър Младен Маринов откриха реновираната сграда на районното управление на МВР.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции