Изключиха АЕЦ във Франция заради земетресението

https://www.24chasa.bg/novini/article/7861879 www.24chasa.bg

От съображения за сигурност изключиха атомната електроцентрала, която се намира недалеч от епицентъра на труса, който разлюля в понеделник Югоизточна Франция, съобщи Нова тв.

Четирима души са пострадали при земетресението с магнитуд 5,4 по Рихтер. Един от ранените е настанен в болница в тежко състояние. Трусът е бил усетен в обширна зона, от Лион на север до Монпелие на юг. Сериозни щети са нанесени на над 20 постройки, като най-тежко е положението в малкия град Тей.

Освен 30 сгради, които според властите са разрушени и не могат да бъдат възстановени, други 250 къщи са със значителни щети. Според пожарникарите, в Льо Тей са регистрирани множество срутвания на стени и пукнатини по покривите на сгради и тавани.

"Стена с дължина пет метра напълно се срути върху съседна сграда. Таванът и е на път да падне", заяви жител на града пред канала.

Около 300 жители на общината бяха евакуирани и настанени в местни училища.

По-рано беше съобщено, че енергийната корпорация EDF в резултат на земетресението временно е преустановила работата на три реактора в атомна електроцентрала.

Явлението е изключително рядко, тъй като в тази част на Франция сеизмичната активност е много слаба.

„Беше много силно и си помислих, че в къщата влиза камион. Уплаших се много и още не мога да се възстановя”, жителка на района.