Захариева заминава на официално посещение в Ангола и Намибия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7862200 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева. Снимка Архив

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на официално посещение в Ангола и Намибия в периода 13-15 ноември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Външно.

В рамките на визитата на 13 ноември Екатерина Захариева ще се срещне с президента на Република Намибия Хадж Джайнгъб, както и със заместник министър-председателя и министър на външните работи Нетумбо Нанди-Ндаитва. В Ангола на 15 ноември министър Захариева ще бъде приета от министъра на външните работи Мануел Домингош Аугушто за разговор на четири очи и пленарни разговори между делегациите.

Основна цел на посещението е да се придаде нов тласък на отношенията и сътрудничеството на България с държавите от Африка на юг от Сахара. България има традиционно добри връзки със страните от Африка, като възобновяването и развитието на отношенията с тях са един от основните външнополитически приоритети на страната ни.

За първата половина на 2019 г. взаимната търговия с Намибия включва само български износ – медни руди и техни концентрати, електрически акумулатори, биологични продукти, на обща стойност 84,3 млн. долара. За първите 6 месеца на 2019 г. българският износ за Ангола възлиза на 0,8 млн. долара, а вносът – 3,8 млн. долара. В момента България внася от Ангола рафинирана мед и необработени медни сплави, а изнася продукти от химическата, автомобилната, леката промишленост.

Външнотърговските отношения на България с региона са част от общата търговска политика и политиката за сътрудничество за развитие на ЕС спрямо държавите от Африка на юг от Сахара, в чието формиране страната ни участва активно.