Мащабна кибератака срещу платформите на Лейбъристката партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7862350 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Лейбъристката партия, основната опозиционна сила във Великобритания, съобщи, че е станала жертва на голяма кибератака, предадоха световните агенции.

Това стана в разгара на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 12 декември.

Хакерското нападение е засегнало дигиталните партийни платформи, но в крайна сметка се е провалило "благодарение на стабилната система за сигурност". Лейбъристите уверяват, че въпреки атаката работата на техните дигитални платформи не е била преустановена, но временно са били забавени "някои изборни дейности". Партията отказа да посочи за кои дейности точно става дума заради мерките за сигурност, взети в отговор на кибернападението. Лейбъристите не уточниха дали разполагат с улики откъде е дошла атаката, информира БТА.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза на митинг в Блекпул, че "това е знак какво би могло да се случи през тези избори".

Британският Национален център за киберсигурност поясни, че атаката е била от типа "отказ до услуги", е една от често срещаните форми на кибератака.

Това всъщност е била втора кибератака срещу Лейбъристката партия за два дни, отбелязва Ройтерс, като се позовава на информиран източник и на документи. Подобна атака е имало вчера вечерта, но е била "отблъсната".