Обвинен в закана за убийство към деца: Имам свръхспособности, щяха да ме убият

https://www.24chasa.bg/novini/article/7862740 www.24chasa.bg
Охрана води Шабан в съда в Благоевград. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

"Аз съм роден със свърхспособности. Това, че са ми предписали хапчета, не означава, че съм с психични отклонения." Това каза пред окръжния съд в Благоевград Шабан Меймиш от гоцеделчевското с. Лъжница. Той е обвинен в закана с убийство към деца и учителки от детската градина в селото. В профила си във фейсбук за десетина дни, докато е бил в Украйна, той е пуснал над 40 видеоклипа. Отправя непрекъснато закани с убийство спрямо директорката на детското заведение, нейното семейство, деца и учител в детска градина. Освен отправените от мъжа заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявява, че "ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина". Шабан в детайли и с агресивен тон обяснява как ще извърши убийствата. Директорката Невсе Кайнар подаде жалба в полицията. Родителите бяха изплашени да пускат децата си в градината. На връщане от Украйна на 5 ноември той е арестуван.

Прокуратурата постанови да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза в срок до 22 ноември.

"Мен щяха да ме убият и затова във видеоклиповете исках защита. Нарочно ги заплаших да не посегнат на семейството ми. Не съм обидил властта, а само хората, които искаха да ме убият", каза още пред съда 27-годишният мъж.

От показанията на близките му е установено, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Посещавал е трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. Агресивното му поведение обаче води до извода, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания, обясниха от прокуратурата.

Тричленен съдебен състав, под председателството на съдия Красимир Аршинков  приел доводите на прокуратурата за опасността Шабан да се укрие, за да избегне наказателно преследване или пък да извърши ново престъпление. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца. Заради това съдът го остави за постоянно в ареста.

След като бъде готова психиатричната експертиза, ще се прецени дали той може да носи наказателна отговорност или досъдебното производство ще бъде прекратено и дали ще бъде настанен за принудително лечение.