Ековластите в Китай излязоха с план за намаляване на замърсяването на въздуха

https://www.24chasa.bg/novini/article/7862781 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Китайският регулатор за околната среда представи по-конкретен и амбициозен план за поетапно премахване или трансформиране на най-големите източници на замърсители във въздуха в района Пекин-Тиендзин-Хъбей през зимния сезон.

Есента и зимата са сезоните с най-лошо качество на въздуха в Северен Китай, главно поради горенето на въглища за отопление. Министерството на екологията и околната среда редовно въвежда планове за справяне с проблема през последните години и засили контрола върху замърсяването в споменатия район.

Най-новата схема предвижда съкращаване на средната концентрация на PM2,5 (фини прахови частици) в периода 1 октомври 2019 г. до 31 март 2020 г. с 4% на годишна база, информира "Радио Китай".

Съгласно плана, водещи замърсители в 15 индустрии, включително стоманопроизводството, рафинирането на нефт и производството на бои, са класифицирани в три категории и подлежат на различни по сила рестрикции в случай на дни с тежко замърсяване.

В същото време около 2,03 милиона домакинства в провинцията ще се откажат от горенето на въглища и преминат на отопление с електричество, парно или друг тип централно отопление. Миналата година това са сторили 3,62 милиона домакинства в района.