Китайска компания подкрепя изграждането на проекта за транссахарска магистрала в Нигерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863264 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Китайската фирма „China Harbor Engineering Company" (CHEC) съобщи в понеделник, че ще продължи да подкрепя продължаващия строеж на транссахарската магистрала на нигерийска територия, като приключи в срок пътния участък в централната част на страната.

Транссахарската магистрала е огромен инфраструктурен проект, обхващащ шест африкански държави, а именно Алжир, Чад, Мали, Нигер, Нигерия и Тунис. Целта е да се допринесе за развитието на търговския обмен чрез изграждането на пътна мрежа и насърчи регионалната интеграция в Африка, съобщава "Радио Китай".

Пред агенция Синхуа, управителният директор на CHEC в Нигерия описа проекта като нещо, което „ще засили международните връзки за всички региони на Африка".

Срокът за изграждането е 36 месеца, като 15% от средствата по проекта са събрани от нигерийското правителство, останалите 85% са предоставени от Китайската банка за експорт и импорт.

Междувременно, повечето части на транссахарската магистрала, съвместно изградени от шестте споменати африкански държави, вече са асфалтирани, което представлява 80% от целия проект.

Идеята за магистралата е предложена още през 1962 г, но изграждането на участъците в Сахара започва през 70те години.