Фон дер Лайен: Макрон оставя Балканите на Русия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863377 www.24chasa.bg
Въпреки критиките, които Урсула фон дер Лайен отправи към Еманюел Макрон, двамата демонстрираха чудесно настроение по време на Форума за мир в Париж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Бъдещата шефка на ЕК настоява за незабавни преговори със Северна Македония и Албания

Френският президент Еманюел Макрон отвори вратата на Западните Балкани за Русия, като блокира началото на преговорите на Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Критичните думи принадлежат на избраната за шефка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В реч за 30-годишнината от падането на Берлинската стена тя призова лидерите на общността да започнат незабавни преговори с двете балкански страни. В противен случай при липсата на европейска перспектива празнината ще бъде запълнена от Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия, предупреди Фон дер Лайен. Миналия месец, припомнят агенциите, Франция на Макрон се обяви против началото на преговорите със Скопие и Тирана.

“Европа постави определен брой изисквания пред Северна Македония и Албания и те ги изпълниха”, каза още бъдещата ръководителка на европейската изпълнителна власт. Според нея сега ЕС трябва да спази думата си и да започне преговорите. “Историята на ЕС след 1989 г. показва, че когато съюзът отвори сърцето си, това се отплаща”, добави Фон дер Лайен.

В интервю за сп. “Икономист” наскоро френският президент отново повтори, че Брюксел трябва да реформира процедурите си за еврочленството. Според него присъединителният процес вече не отговаря на целите си. “Не искам нито един нов член, докато самият ЕС не се реформира”, обяви в разговора Макрон. “Това би било честно и необходимо”, посочва френският президент.

Междувременно 10 европейски бивши външни министри изпратиха писмо до ЕС, в което го призовават да преодолее вътрешните несъгласия по въпроса за разширяването си със страните от Западните Балкани. Писмото е било съставено по инициатива на бившия гръцки дипломат номер едно Никос Кодзиас. То е подписано и от бившия български дипломат №1 Кристиан Вигенин.

Вучич и френският президент говорят 1 час на чаша арманяк от 1914 г.

“С арманяк от 1914 г. проведохме много хубав едночасов разговор”.

Това написа сръбският президент Александър Вучич в профила си в инстаграм по повод на разговора си с френския си колега Еманюел Макрон в Париж. Постът на Вучич е придружен и от снимка, на която двамата вдигат наздравица. Сръбският гост благодари и за топлото посрещане.

Двамата обсъдили новите идеи за предефиниране на ЕС, формулирани от Макрон, както и реализирането на “малкия Шенген”, създаден по инициатива на Вучич. “Помолих Макрон за подкрепа и съм убеден, че ще я получим, защото се основава на четири важни свободи, насърчавани от ЕС, които са универсални”, обяснява в инстаграм сръбският държавен глава. Част от разговорите били и отношенията на Сърбия с Косово и опитите да бъде намерен приемлив и за двете страни компромис.

Александър е на тридневно посещение в Париж. Във вторник бе официалната му среща с Макрон в Елисейския дворец. В присъствието на френския домакин Вучич се срещна и с косовския президент Хашим Тачи. При разговорите Тачи потвърдил желанието на Прищина да поднови преговорите в.с Белград.