ЦИК глоби informiran.net, пускали фейкнюз в деня за размисъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863545 www.24chasa.bg

Централната избирателна комисия глобява сайта informiran.net, който пускал фалшиви новини в деня за размисъл преди балотажа на местните избори.

В сигнал на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов до ЦИК се посочва, че на 2 ноември на сайта са пуснати материали със заглавие “Потрес! Фандъкова и ГЕРБ готвят такса парно – 100 лева на апартамент, сметките са върху нея…” и “Бойко похарчи 50 милиона лева за народни артисти, за да спасяват Фандъкова”. Според Паунов тази невярна информация представлява негативно внушение по отношение на кандидата за кмет на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

ЦИК възлага на МВР да установи пълната самоличност на собственика и главен редактор на сайта. В решението се посочва, че лицето за контакт е с адрес за кореспонденция във Великобритания. В края на 2018 г. проверка на “24 часа” показа, че домейнът е регистриран от Арман Бабикян и той плаща хостинга. Бабикян бе част от екипа, който работеше за предизборната кампания на Мая Манолова.

Административният съд в Благоевград пък отвори чувала с бюлетини от хаджидимовското с. Копривлен и поръча експертиза на 150-те, на които не личи отметка с химикал. Подозренията са за симпатично мастило. Делото за касация бе образувано по жалба на загубилия с 36 гласа кандидат-кмет Ангел Зайков.