Опозицията: Нова комисия да поправи Изборния кодекс. ГЕРБ: Нинова иска да превари Радев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863564 www.24chasa.bg
Крум Зарков от БСП и Йордан Цонев от ДПС се поздравяват преди срещата на четирите парламентарни партии да започне. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Управляващите ще чакат да мине бюджетът и ЦИК да излезе с доклад

Парламентът да създаде временна комисия, която да направи нови текстове и да реши проблемите, които съществуват сега в Изборния кодекс. Такова предложение лансира във вторник БСП пред останалите парламентарно представени партии.

Два часа преди извънредното заседание на НС за бюджета за здраве и пенсии вчера червените поканиха всички партии на среща за Изборния кодекс. Появиха се ДПС, “Воля” и “Обединени патриоти”, а ГЕРБ не откликна на поканата.

Парламентарна практика е, когато се променят изцяло текстовете на закона, те да се изработят от нарочна комисия. Сега действащият Изборен кодекс също бе създаден от такава през 2014 г., тогава я оглавяваше Мая Манолова, членове излъчиха ГЕРБ, ДПС, БСП и “Атака”. Комисията изготви новия кодекс за 4 месеца.

На местните избори имаше редица проблеми и огромен брой недействителни бюлетини, които по мнение на различните партии изкривяват вота. Ето защо направихме тази среща, мотивира се Нинова. Работа на депутатите е да оправят законодателството, но са нужни и експерти и затова трябва отделна комисия, обясни тя.

100% машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците - тези 3 основни теми очерта лявата лидерка. И допълни, че макар ГЕРБ да не се е явила, ще отправят предложенията си и към нея.

Обединихме се около това, че има проблеми в Изборния кодекс, посочи Йордан Цонев от ДПС. Но с уговорката, че се води предварителен разговор, без решения на парламентарните групи. “Пороците на Изборния кодекс са видими от цялото общество. Сега тепърва трябва да решим как ще работим - през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения и от там да започне дебатът, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия”, поясни и той.

По-късно през деня обаче от ГЕРБ пък отхвърлиха идеята за нова комисия. “Правната комисия има достатъчно правомощия”, отсече шефката на групата Даниела Дариткова. Управляващата партия изчаква официалните доклади на ЦИК за това какви проблеми е имало, за да предложи промени.

“Разбирам, че г-жа Нинова е една амбициозна лидерка, която изпревари с тази среща даже президента Радев, но по отношение на изборните правила не бива да се бърза само за да се обявиш за защитник на правилното изборно законодателство”, каза Дариткова. ГЕРБ не се явили на срещата, защото, първо, била в друг час - по време на пленарното заседание, а и не било редно в един ден накуп да се обсъждат толкова важни неща като ИК и бюджет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко