Макрон обяви френска военна подкрепа срещу въоръжените групировки в Конго

https://www.24chasa.bg/novini/article/7864335 www.24chasa.bg
Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Френският президент Еманюел Макрон увери президента на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, че Франция ще окаже военна подкрепа на Киншаса в борбата срещу въоръжените групировки в източната част на ДР Конго, предаде Франс прес.

"Франция е напълно ангажирана с ДР Конго в борбата срещу въоръжените групировки, които дестабилизират страната. Някои от тях са и съюзени с "Ислямска държава", каза вчера Макрон след среща с Чисекеди в Елисейския дворец.

Той уточни, че сътрудничеството ще има военно измерение, включително по отношение на разузнаването.

Феликс Чисекеди изрази задоволство, че Франция отново заема водеща роля в Африка. "Искам Франция да е с много по-силно присъствие в Африка сега", каза той, цитиран от БТА.

Макрон обяви, че ще посети ДР Конго през втората половина на 2020 г. и съобщи, че е подписал с Чисекеди втори договор за двустранно развитие, по който Франция ще инвестира 65 милиона евро в ДР Конго в области като образованието, здравеопазването, франкофонията и опазването на горите.

Еманюел Макрон заяви, че в близките седмици ще се вземат решения за подобряване на борбата срещу джихадистите в Сахел. Той обяви това след среща с президентите на Чад, Нигер и Мали.

Макрон добави, че скоро ще уточни наново каква роля да играе френският военен контингент в Сахел. Възможно е след време френските военни да бъдат заменени от съвместните регионални военни сили Г5-Сахел, съставени от 5000 войници от Мавритания, Мали, Нигер, Буркина Фасо и Чад, чиято задача е да воюват срещу джихадистите.