"Тесла" строи нов завод в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7864445 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Автомобилният производител „Тесла” ще обслужва европейския пазар с нов завод в Германия. Информацията беше разкрита от главния изпълнителен директор Илон Мъск.

По време на церемония на наградата „Златния волан на Германия”, Мъск обясни, че новата „Гигафактъри“ ще бъде „в района на Берлин”. Предприемачът също така каза, че компанията ще създаде дизайнерски център в района.

„Всички знаят, че немският инженеринг е изключителен и това е част от причината да локализираме нашия завод в Германия”, отблеяза той от сцената, цитиран от Би Ти Ви.

По думите му Берлин има една от най-добрите арт школи в света, което е допълнителна мотивация за построяването на дизайнерския център.

Новината свидетелства за глобалната експанзия за производителя на електрически автомобили. Именно през изминалия месец от „Тесла” обявиха, че фабриката в Китай е започнала производство.

Според информациите компанията се надява да започне европейското си производство до 2021 г.

„В Берлин ще се произвеждат батерии, двигатели и превозни средства, като започнем от „Модел Y”, добави Мъск в „Туитър”.

Смята се, че"Тесла" има около 30% от европейския пазар за автомобили с батерии.

Според експерти американската компания може да е сериозна конкуренция на немските производители от „Фолксваген”, БМВ и „Даймлер” и да даде допълнителна скорост на иновациите в сектора.