Западни издания коментират разследването за импийчмънт на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/7864704 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Водещи западни издания са откроили като една от основните си теми днес публичните изслушвания на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, предава БТА.

Преди първото изслушване, което ще бъде по-късно днес, в. "Ню Йорк таймс" прави паралел между разследването срещу Тръмп и това срещу Бил Клинтън, като припомня, че става дума за две радикално различни обвинения. Проблемите на Клинтън преди повече от 20 години бяха от вътрешнополитическо естество - усилията му да прикрие извънбрачна връзка със стажантката в Белия дом Моника Люински, докато проблемите на Тръмп са от външнополитическо естество - подозрения за натиск над Украйна. Изданието припомня, че в крайна сметка Клинтън е бил оневинен преди 20 години. Вестникът припомня и че Клинтън е бил значително по-популярен президент още от началото и че повечето от американците са били против импийчмънта. Рейтингът на Клинтън по време на процедурата е бил 60 процента, а след крайния вот е станал 73 процента. За сравнение Тръмп никога не е имал такава подкрепа и според допитване на Галъп неотдавна рейтингът му е 41 процента.

В. "Вашингтон пост" припомня, че изслушвания на трима други свидетели ще има идната седмица след изслушването тази седмица на първите трима свидетели. В друга статия изданието разказва за донорска вечеря, състояла се през април 2018 г. Тя е предоставила възможност на някои големи донори на републиканците да общуват лично с Тръмп и най-големия му син. Състояла се е в луксозен апартамент в хотела на Тръмп във Вашингтон. Сред присъствалите имало двама изпълнителни директори от Флорида - Лев Парнас и Игор Фруман. Те насочили разговора за Украйна, разказват запознати със събитието хора, пожелали анонимност. Един от двамата - Парнас, казал после на бизнеспартньор, че той и Фруман казали по време на тази вечеря, че мислели, че американският посланик в Украйна Мари Йованович е неприятелски настроена към Тръмп и неговите интереси. Според Парнас президентът реагирал силно на тези твърдения и веднага подхвърлил идеята за уволненитео на Йованович. Йованович е дипломат с 32-годишна кариера и е работила при президенти от Демократическата и Републиканската партия, припомня изданието. Засега Парнас и Фруман отказват коментари по разкритията. Белият дом пък не е отговорил на молбата на изданието за коментар. Вестникът твърди, че тези две лица по-късно си партнирали с личния адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани в търсене в Украйна на материали, които да навредят на демократите. Миналия месец двамата са били обвинени за конспирация за наливане на пари от чужбина в даренията за предизборните кампании. Те са пледирали невинни.

В кратка статия британският в. "Гардиън" обрисува подготовката, която кипи в Конгреса за откритите изслушвания. Битката за отстраняването на Тръмп се става все по-интензивна с първите изслушвания в Конгреса, посочва в. "Фигаро".