Ячев: Редно е ГЕРБ да предложи новия шеф на КПКОНПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7865082 www.24chasa.bg
Борис Ячев

Редно е ГЕРБ като най-голяма политическа сила да предложи кандидат за нов шеф на КПКОНПИ. Ако това не стане, едва тогава ще обсъдим наши кандидатури. Засега не сме. Това каза шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията и депутат от "Обединени патриоти" Борис Ячев пред журналисти в парламента.

По-рано днес се появи информация, че главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича, ще оглави комисията. Ячев коментира това така: „Прочетох за тази информация. Няма до този момент официално постъпило нито едно предложение от народен представител, от група народни представители или политическа партия в парламента за шеф на КПКОНПИ“.

Не мога да коментирам качествата на кандидат, който не е бил предложен, категоричен бе той. Но допълни, че Цацаров формално отговаря на условията. Подчерта, че кандидатът за председател на антикорупционната комисия може да бъде предложен и само от отделни народни представители, не от цяла парламентарна група. 

„Ако утре постъпи номинация или ако днес след обяд, след един час постъпи номинация може да бъде обсъждан. Не е необходимо да има и такова между парламентарно или политическо обсъждане, тъй като след като влезе по процедура има още 14-дневен срок, в който се проверяват документи“, уточни Ячев.

От ДПС пък още не са се събирали по този въпрос. А депутатът от движението Хамид Хамид обясни, че от медиите научава, че Сотир Цацаров е евентуална кандидатура за шеф на КПКОНПИ.

Нямам коментар. Нека да внесат кандидатурата. Нека да стане факт и тогава ще го коментираме. Не сме се събирали по този въпрос. Има много време - цяла седмица, коментира Хамид.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов