27 000 км инфраструктура са в електронна платформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7866836 www.24chasa.bg
Министър Росен Желязков, Адриано Баптиста от Сателитния център на ЕС и Франциско Нобре - зам.-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания, присъстваха на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС).

Информация за над 27 хил. км от инфраструктурата в България вече се поддържа в ГИС платформата “Единна информационна точка”. МОСВ е пионер в използването на ГИС системите у нас - за управление на “Натура 2000", водните ресурси, природни паркове, биоразнообразие, риск от наводнения.

Това стана ясно по време на конференция, посветена на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Той се чества за 21-а година в България. Организатор на събитието е ЕСРИ България.

“В наши дни не можем дори и да си представим какъв би бил животът без географските информационни системи. Те са не просто приложения, но и инструмент за взимане на информирани, отговорни и важни политически решения на държавно и местно ниво”, каза при откриването министърът на транспорта Росен Желязков. Той цитира и основателя на ГИС Джак Данджермон: “Използването на ГИС се лимитира само от въображението на тези, които го използват”. Той припомни и,че проектът “Единна информационна точка” беше завършен тази година от транспортното министерство

На откриването беше и зам.-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фридман, зам.-министърът на околната среда Красимир Живков, а българският еврокомисар Мария Габриел поздрави гостите с видеообръщение.

Адриано Баптиста от Сателитния център на ЕС и Франциско Нобре - зам.-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания, демонстрираха нови ГИС приложения за анализ, планиране и решения за нуждите на сигурността, управлението при кризи, търсенето и спасяването, спешните повиквания на 112 и правоприлагането.