България и Албания обмислят сътрудничество в сферата на икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7866861 www.24chasa.bg
СНИМКА: МВнР

Инициативи за стимулиране на икономическите отношения между България и Албания бяха обсъдени на среща между заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и заместник-министърът по европейските и външните работи на Албания Етиен Джафай, съобщиха от българското министерство.

Един от акцентите по време на разговорите е била възможността за регионалното сътрудничество по линия на инициативите за Западните Балкани. Това ще допринесе за утвърждаване на доверието, стабилността, сигурността и консолидиране на европейските стандарти за отношенията в региони, се посочва в прессъобщението. В тази връзка е важна енергийната, транспортната и дигиталната свързаност.

В рамките на разговора е било поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес форуми и срещи с потенциални албански партньори в контекста на предстоящ през февруари 2020 г. бизнес-форум.

Зам.-министър Иванова е изтъкнала, че българският бизнес може да търси възможности за сътрудничество с Албания в IT-сектора, доставките на стоки от хранително-вкусовата промишленост като захарни изделия, консерви, вина и алкохолни напитки. Българските предприятия могат да намерят пазарна ниша в секторите на химическата, фармацевтичната, стъкларската, текстилната промишленост, електрооборудване, туризъм и др.

Заместник-министър Иванова е представила още и конкретните мерки и стимули, които българското правителство прилага за подкрепа и насърчаване на инвестициите. По нейни думи това са възможност за оказване на експертна помощ в областта на облекчаване на бизнес-средата и регулациите в областта на насърчаване на инвестициите.