Наши учени доказват: Черно море се е вдигнало с 5,80 м за 5000 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7867206 www.24chasa.bg
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков (вляво), проф. дин Иван Илчев (в средата) и инж. Петър Кънев (вдясно)

Инж. Петър Кънев събра за 15-и път археолози на уникална кръгла маса

С 5,80 метра се е вдигнало Черно море за 5000 г. Това са доказали наши учени при подводни археологически проучвания на залива пред устието на река Ропотамо.

Около 3100 г. преди Христа нивото на Черно море в този залив е било с 5,80 м по-ниско и там е имало пристанище, разказа д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол. Открити са артефакти, които свидетелстват за процъфтяващо селище от ранната бронзова епоха.

Докладът на д-р Димитров и колегите му от центъра бе представен на кръгла маса “Археологически разкопки и проучвания в Странджа и Южното Черноморие”. Тя бе организирана през уикенда за 15-и път от председателя на сдружение “Черноморска Странджа” - депутата инж. Петър Кънев. Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, а кръглата маса се проведе под патронажа на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Форумът почна с

отдаване на

почит на

Пламен Крайски,

който бе председател на Обществения съвет на сдружението. Присъстващите запазихa минута мълчание и отново си спомнихa за големия учен, деец на изкуството, литературата, историята, основател на кръг “Будител”, един от създателите на в. “Демокрация”, зам.-председател на Държавна агенция “Архиви”, човек с огромен принос към науката и музейното дeло.

Заедно с Кънев и Чолаков на събитието присъстваха още член.-кор. на БАН Иван Гранитски и тракологът Иван Маразов, депутатът проф. дин Станислав Станилов, доц. д-р Бони Петрунова от НИМ, проф. дин Иван Илчев, доц. д-р Георги Мавров, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Калин Порожанов. Сред гостите бяха и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Малко Търново Илиян Янчев, а също и бившият градоначалник на Ахтопол Бисер Колев.

Тържествен водосвет беше отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир “Св. Георги Победоносец”.

“Винаги съм уважавал достойните хора, които правят нещо за обществото, а не само за себе си. Тук съм от уважение към вас, вашите идеи и това, което правите за Странджа”, поздрави присъстващите Чолаков.

“Събираме се за 15-и път. С Пламен Крайски избрахме октомврийско-ноемврийските сбирки да бъдат на теми, свързани с културно-историческото наследство на Черноморския регион на Странджа. Продължаваме да спазваме тази традиция. Неслучайно и днешната тема на докладите е обвързана с археологически проучвания от Странджа и Южното Черноморие”, каза пък инж. Петър Кънев.

По време на форума археологът Димитър Недев запозна присъстващите с най-новите открития, свързани с градоустройството на Аполония Понтика. Доц. д-р Христо Прешленов представи доклади за изследванията в Месембрия (Несебър) и Деултум (Дебелт).

За живота в древния пристанищен град, който някога се е издигал на нос Свети Атанас край Бяла, говори доц. д-р Валери Йотов. Д-р Милен Николов изнесе впечатляващи факти

за най-новите проучвания

в крепостта Русокастро

Майор Дочо Николов, Анелия Николова, доц. д-р Александър Радулов и Людмила Кутиева също бяха сред лекторите на кръглата маса. Водещ на форума бе изтъкнатият учен и познавач на историята д-р Атанас Орачев, председател на Научния съвет на сдружение “Черноморска Странджа”.