Дончев за изборите: Колективната мъдрост работи, но е нормален ефектът на омръзване (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7867207 www.24chasa.bg
Томислав Дончев . Кадър БНТ

"Тече комплексен политически анализ. Но изводите се натрапват от само себе си. Тези екипи, които образно казано са си свършили работата, те получиха своята подкрепа, другите - не. Чух от много политици как хората били заблудени овце, защо това не го казвате по време на изборите, а след това? Неведнъж съм имал повод да потвърдя за самия себе си, че колективната мъдрост работи и всеки получава това, което заслужава. Никой на никого не трябва да се сърди. Резултатът е добър. Има увеличаване на броя на общинските съветници, това, че има загубили, включително и в областни градове, демокрацията работи, хората са се произнесли. Има и нормалният ефект на умора, омръзване и затова политическите организми трябва да правят необходимото да се обновяват. И трябва да се вкарват нови идеи, нови хора".

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в "Още от деня" по БНТ.

"Политиката не е само да слушаме какво искат хората и да го правим. Това е много малодушно. Политиката трябва да генерира идеи, да убеждава хората. Безспорно на нас са ни необходими нови идеи. Имаме нови теми - дигитализацията, глобалната икономика е много различна. Време е да се опитаме да бъдем по-амбициозни дори в собствените си очи", допълни вицепремиерът.

За коалиционното партньорство той каза, че технологията на поддържане на коалиционните отношения е в режим на динамична стабилност: "Не е сграда с бетонни основи, която няма да мръдне никога. Това изисква непрекъснати усилия да бъде поддържана стабилността".

За дискусията за изборното законодателство вицепремиерът каза, че българският съд трябва да се произнесе, но според него е лоша практика изборният кодекс да се променя непосредствено преди и непосредствено след избори.

"Българският избирател трябва да има избор", коментира той предполагаемите нови играчи на политическата сцена, които се очертават след местните избори.

"За мен основната тема е подготвеност, компетентност на изборните администрации. Тук има потенциал за много по-сериозна дискусия, включително и за промени, защо не дори на най-ниското ниво - на ниво секционна избирателна комисия. Става дума за хората, които участват в тази комисия, да са го правили и преди. Не трябва да губим тези хора. Стои темата машинно/електронно гласуване. Появява се и нова тема - електронно преброяване на резултатите. Хубавото е, че до следващите избори има година и половина", каза още Дончев. И допълни, че в следващите години в България ще се появи голям автомобилен производител: "България разполага с добри терени, с отлични макропоказатели, покрай преговорите с "Фолксваген" придобихме много опит.