Гана оттегля "преждевременното" си решение да признае Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7867378 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гана не признава вече Косово - бившата сръбска провинция, която провъзгласи независимостта си през 2008 г., съобщи заместник-министърът на външните работи на Гана, предаде АФП.

Правителството на Гана реши да не признава вече Косово като независима държава, заяви за АФП заместник-министърът на външните работи Чарлз Овиреду. Той добави, че за това решение Сърбия е била информирана с официално писмо.

Това съобщение крие риск да усложни още повече подновяването на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и бившата сръбска провинция, който е блокиран от месеци.

Решението на правителството на Гана по онова време трябва да е било вдъхновено от търсенето на мир и хармония, се уточнява в писмото, с което се е запознала агенция Франс прес.

Гана е решила да преразгледа решението си от 2012 г., преценявайки сега, че то е било "преждевременно" и че става дума за "нарушение" на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово, се посочва в писмото.

Сръбското министерство на външните работи приветства в съобщение "важното решение" на Гана, като отбеляза, че това е "16-тата държава, член на ООН, която оттегля своето признаване на Косово".

"Очакваме това решение да насърчи други страни членки на ООН да преразгледат решението си и да оттеглят признаването" на Косово, се казва в съобщението.

Сърбия води дипломатическа битка, за да попречи на приемането на Косово в международните институции и се противопоставя на признаване на неговата независимост.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември