Еврокомисията пуска днес домейн на гръцки език

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868419 www.24chasa.bg

След повече от 10 години работа и три години след домейна на кирилица, Евро­пейската Комисия от днес пуска и домейн на гръцки език. Заедно с .eu на латини­ца и .ею на кирилица, гражданите на ЕС вече е възможно да регистрират имена на домейни под .?? разширение на гръцки език. Това съобщиха от EURid, организацията с нестопанска цел, на която Европейската комисия делегира управлението на домейна от най-високо ниво .eu,

От днес EURid добавя трето основно разширение към семейството на национални домейни от първо ниво.

Стартирането на .?? на гръцки език е поредната значима стъпка в мисията на Европейската комисия и EURid за подкрепа на многоезичието онлайн, след въвеждането на .ею през юни 2016 г. „Разширението .?? ще даде възможност на крайните потребители да регистрират имена на домейни на гръцки език под гръцкото разширение, които представляват интернационализирани имена на домейни (т.нар. Internationalised domain names или IDNs).

EURid напълно ще приложи основното правило, че скриптът от второ ниво трябва да съответства на скрипта от най-високо ниво.

Това означава, че всички текущи имена на домейни, регистрирани на гръцки под .eu (на латиница), ще преминат през тригодишен преходен период „корекция на скрипт“. Всички политики, процедури и функции, които понастоящем са налични за .eu (като трансфери, групови трансфери, многогодишни регистрации, DNSSEC, заключване от регистъра и др.), ще се прилагат и за .??.