Атина се опасява от нови депортации на джихадисти от Турция през Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868513 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Гръцките власти се опасяват, че Турция може да пристъпи към нови опити да депортира джихадисти през гръцка територия, съобщава "Катимерини". По-конкретно Гърция се безпокои от предстоящото прилагане на решението за депортиране на девет германци, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", което е възможно да стане през гръцка територия. Има риск, ако Германия отнеме гражданството на заподозрените джихадисти, те да се окажат блокирани на гръцка територия. Опасенията на гръцките власти се засилиха, след като в понеделник Турция се опита да експулсира йорданец с американско гражданство през граничния пункт Пазаркуле (Кастаниес) в окръг Одрин. Гърция обаче отказа да го приеме и в момента предполагаемият джихадист се намира в буферната зона между двете страни, информира БТА.

Гръцки манастир ще даде подслон на 50 майки-бежанки с деца, съобщава на първа страница ежедневникът "Та неа". Настанените ще бъдат приети независимо от тяхната религия. Решението манастирът Порецу на полуостров Пелопонес да приеме бежанци е било взето от Илийската митрополия. По този повод Оленският епископ Атанасий каза пред "Та неа": "Христовата църква е Църква на любовта. Как трябваше да постъпим с тези хора? Да ги хвърлим в морето ли? Не! Ще ги подслоним, а по-нататък ще реши държавата."

"Филелефтерос" съобщава, че гръцкото министерство на околната среда в координация с другите компетентни министерства е подготвило предложение за пакет от комплексни мерки с "щедри стимули" за електрическата мобилност. Мерките се очакват да осигурят преминаването в новата епоха на зелена енергия за автомобилите. По-конкретно се предвижда до 2030 г. поне 10 процента от автомобилите да се задвижват с електрическа енергия, 30 процента от новите автобуси в Атина и Солун да бъдат електрически, ще бъдат отпуснати нови лицензи и субсидии за електрически таксита, за фирмените електромобили ще бъде призната данъчна амортизация от 25 процента, ще бъде субсидирано изграждането на зарядни станции и ще бъдат инсталирани устройства за бързо зареждане до 30 минути на магистрали и бензиностанции. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка