Ердоган: САЩ трябва да предадат на Турция лидера на ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868621 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Днешните турски вестници отделят основно внимание на срещата вчера в Белия дом на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с американския му колега Доналд Тръмп. Изданията съобщават за срещата под заглавия: "Най-решаващата среща" /в.Йени шафак"/, "Решаваща среща в Овалния кабинет", "Урок на сенаторите за СЗН" /в."Акшам"/, "Пълна подкрепа за проекта на Турция за зона за сигурност" /в.Стар"/, "Ердоган направи това, което каза: остави писмото на масата" /в."Тюркийе"/, "Дадохме писмото, поискахме /лидера на/ ФЕТО" /в."Сьозджу"/ и други.

Вестник "Йени шафак" посочва, че президентът Ердоган е осъществил решаваща среща с американския си колега Тръмп, която ще даде насока на отношенията Турция-САЩ в новия период, информира БТА.

На срещите са били обсъдени "горещите" теми за Сирия, за лидера на СЗН /Силите за защита на народа - бел.ред./ Ферхат Абди Шахин, за Ф-35, за С-400, за ФЕТО, съобщава в."Акшам", като отбелязва, че разговорите са преминали позитивно. Ердоган е заявил, че САЩ трябва да предадат на Турция лидера на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/. Той е посочил, че Турция може да купи американски системи Пейтриът, ако условията са подходящи, посочва изданието.

Под заглавие "Търговска дипломация" в."Джумхуриет" пише, че на срещата Тръмп е поставил въпроса за покупката от Турция на руските системи С-400. Той е заявил, че за решаване на проблема с евентуални санкции от САЩ заради покупката Турция не трябва да активира руските системи. Тръмп е обещал също увеличаване на стокообмена с Турция до 100 милиарда долара и връщане на Турция в програмата за изтребителя Ф-35.

Вестниците цитират президента Тръмп, който е заявил преди началото на разговорите, че отдавна са приятели с Ердоган и той е фен на Ердоган. Тръмп е подчертал също, че Турция е много важен съюзник за САЩ.

Изданията отбелязват, че турският президент Ердоган и съпругата му Емине са били посрещнати с официална церемония в Белия дом. Срещата на четири очи на Ердоган и Тръмп е продължила час и петнайсет минути и е била последвана от разговори с участието на делегации на двете страни на работен обяд. На част от разговорите са присъствали и сенатори, сред които и враждебно настроени към Турция сенатори начело с републиканеца Линдзи Греъм. На тези разговори Ердоган е подчертал, че Турция води борба не с кюрдите, а с терористичната организация, отбелязва в."Акшам". Тези които вие споменавате като кюрди, са клонът на ПКК - ПДС/СЗН, е заявил Ердоган, визирайки сирийската Партия на демократичния съюз и кюрдската милиция Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Ердоган е посочил пред сенаторите, че Ферхат Абди Шахин е духовен син на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан. Анкара остро реагира наскоро, след като стана ясно, че сенатори са поискали от Държавния департамент бързо издаване на виза на ръководителя на СЗН Ферхат Абди Шахин, наричан Мазлум Кобани, за да бъде поканен в Конгреса за разговори във връзка със Сирия.

Вестник "Акшам" цитира президента Ердоган, които е заявил на съвместната пресконференция след разговорите, че е върнал неучтивото писмо на Тръмп.

Става дума за писмото, което Тръмп бе изпратил на Ердоган в деня, в който започна турската операция в Сирия, в което той го предупреждаваше, че може да бъде отговорен за "избиването на хиляди хора". "Не бъдете корав. Не бъдете глупак", бе написал Тръмп в писмото до Ердоган.

Вестник "Стар" посочва, че на срещата, на която са присъствали и сенаторите, Ердоган е отправил важни послания за зоната за сигурност в Северна Сирия. Той е заявил, че проектите на Турция за тази зона са готови и те предвиждат в период от шест месеца до две години там да бъдат настанени 1 милион бежанци. Той е добавил, че още 1 милион бежанци може да бъдат настанени в района на Ракка и Дейр аз Зур. Ердоган е подчертал, че инвестираните от Турция средства за бежанците са в размер на 40 милиарда долара. Вестникът цитира президента Тръмп, който е припомнил, че Турция е приютила 4 милиона сирийски бежанци и е подчертал, че вече и Европа трябва да поеме отговорност за бежанците. Той е предупредил, че ако няма решение по този въпрос, 4 милиона сирийци ще отидат в Европа. Тръмп е изказал благодарност на Ердоган за хуманитарната политика на Турция във връзка със Сирия, посочват изданията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България