Лъчезар Богданов: Проблемът с втората пенсия е доста дълбок, заложен е от много време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868659 www.24chasa.bg
Лъчезар Богданов Кадър: БНТ

Три варианта за получаване на пенсия от частните фондове предлага социалният министър. Първите плащания трябва да започнат след две години.

Коментар по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ направиха Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика и Лъчезар Богданов, икономист в Институт за пазарна икономика.

'Най-вероятно ще бъдат закрепени със закона и ще бъде ясно кой какви възможности ще има, като избор ще има само като са изпълнени определени условия. Тоест, ще има възможност за избор, но при определени условия. Очакваме различни варианти да бъдат избрани. Проблеми и трудности, разбира се, ще има. Най-вече поради факта, че предвижданията, че 20 години ще бъдат относително достатъчни, за да се получи една добра втора пенсия, най-вероятно няма да се окажат правилни", коментира Лидия Шулева.

"Проблемът е доста дълбок и е заложен от много време. В старта на капиталонатрупващия модел за допълнителното осигуряване, вноските в началото не бяха дори 5%.

Минималните доходи и голяма част от заплатите, особено за хората с ниски доходи, бяха изключително ниски. И имаме случаи, в които имаме вноски по 3,4 лева на месец. Очевидно това не е достатъчно и няма как да работи модел при толкова ниски вноски за пенсии", посочи Лъчезар Богданов.