Китай продължава да насърчава активно използването на чиста енергия за отопление през зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868748 www.24chasa.bg

Китай продължава да насърчава активно използването на по-чисти горива за отопление през зимата в северната част на страната, където горенето на въглища е основен източник на замърсяване на въздуха. От края на 2016 г. Пекин реализира мащабен проект за замяната на въглищата с природен газ и електричество а отопление през зимата, като в същото време насърчава развитието на чистите енергии като геотермална, слънчева и ядрена, за да гарантира ниски емисии и ниско потребление на енергия, съобщава "Радио Китай".

Чистата енергия за отопление през зимата в Северен Китай представлява 50,7% до края на последния отоплителен сезон, което е с 12,5 процентни пункта повече спрямо 2016 г. Очаква се делът на чистата енергия за зимно отопление да нарасне до 70% през 2021 г. и тя да замени 150 милиона тона въглища, според официален план.

Чистото отопление е основната мярка за подобряване на качеството на въздуха в Пекин, Тиендзин, провинция Хебей и околните райони, което допринася за намаляването с повече от една трета на концентрацията на фините прахови частици PM2.5.