Лозан Панов поиска да се открие нова процедура за избор на главен прокурор (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868772 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров и Лозан Панов СНИМКА: Йордан Симеонов

Два сигнала за бомба във ВСС

Да се открие нова процедура за избор на главен прокурор, поиска шефът на ВКС Лозан Панов в началото на заседанието на ВСС. "Президентът заяви, че очаква състезание между кандидати, а не формална процедура. Споделям мотивите на президента. Смятам, че сме длъжни да иницираме нова процедура за избор на главен прокурор", каза Панов в началото на заседанието. Според него президентската институция можело да се превърне "в нещо като нотариат, това обезличавало институцията на президента. Предлагам да започнем нова процедура за главен прокурор , няма пречка кандидата г-н Гешев да участва в новата процедура, каза Панов.

Гледайте заседанието на живо ТУК

Атанаска Дишева от съдийската колегия също поиска да се открие нова процедура.

ВСС и президентът имат споделена компетентност, конституцията не е регламентирала кой от двата органа имат по-голяма тежест, каза Атанаска Дишева. Трябва да се запази баланса между институциите. Само прегласуването лишава президента от действителната му власт, смята тя. Президентът олицетворява освен единството на нацията, но и суверинетата, защото е избран със значителен брой гласове. Необходимо е да се зачете действителната власт на президента, каза Дишева. 

Президентът няма право да изземва правомощията на пленума на ВСС, който е призван да избира тримата големи, каза Вероника Имова. Тя застъпи становището, че упълномощен да прецени качествата на тримата големи е единствено ВСС. Кадровият орган взима решение като предлага на президента да предаде легитимност на този избор. Да даде възможност на президента на официализира избора. Но съдържанието на този избор е от прерогативите на ВСС. Не случайно в решение 13 по к.д; 11 от 1996 г. е възприета идеята, че при назначаването на тримата големи на президентския указ се предава преди всичко престижен характер. Ако при първия път президентът откаже, при повторно предложение за същия кандидат, той е длъжен да назначи предложения кандидат, каза Имова. Президентът не избира, той легитимира, добави тя. 

Правосъдният министър пък съобщи, че е имало две сигнала за бомба - снощи и тази сутрин.

В момента членовете на ВСС правят предложения по процедурата