Сотир Цацаров: Никой не омаловажава казаното от Румен Радев за Иван Гешев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7868832 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров КАДЪР: БНТ

Никой не омаловажава казаното от Румен Радев. Но нека не спекулираме, че има мотиви, няма мотиви към указа. Позицията на президента заслужава уважение. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на ВСС, на което се обсъжда дали да се открие нова процедура или да се прегласува кандидатурата на Иван Гешев.

"Указът на президента не съдържа мотиви", обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че в юридически смисъл мотиви няма, но "президентът направи обръщение пред медиите което бе възприето от българските граждани". Цацаров пропомни случая с шефа на ВАС Георги Чолаков от есента на 2017 г. , когато президентът отказа да го назначи и ВСС прегласува кандидатурата му.

Главният прокурор предложи спора дали настоящата процедура да продължи или да се открие нова, да се реши с гласуване.

Цветинка Пашкунова КАДЪР: БНТ
Цветинка Пашкунова КАДЪР: БНТ

Колеги аз минах по този път, взе думата Георги Чолаков. Според него също в юридически смисъл мотиви нямало. Той също подкрепи предложението на Цацаров - да се гласува как ще постъпи ВСС оттук нататък.

Според Цветинка Пашкунова нямало как да неглижират съображенията на президента. "Тази процедура предпостави резултата, създавайки усещане за предрешеност. Смятам, че трябва да се открие нова процедура. Главният прокурор е стожер на законноста, мисля, че дължим на обществото нова процедура. Според мен такова е посланието на президента, което не бива да пренебрегваме. Противното означава, че се омаловажава ролята на президента по процедурата, по която той има споделена компетентност с ВСС.

Вероника Имова пък я реплекира, че ние ще нарушим конституцията, ако започнем нова процедура, защото сме длъжни да я продължим оттам, откъдето е върнато нашето предложение. Съдържанието на закона е, че нова процедура се започва, ако кандидатът не събере две трети от гласовете, реплекира Вероника Имова.

Данаил Кирилов прочете чл. 129 ал. 2 от конституцията, че тримата големи се назначават и освобождават от президента и той не може да откаже при повторно предложение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половинката на мотоциклетиста Андреа Яноне - Джулия де Лелис, е известен модел и инфлуенсър. Като такава тя се стреми да поддържа вниманието на последователите си постоянно. Наскоро написа книга за кариерата си, която се оказа доста успешна. Сега публикува своя снимка, която тв водещата Барбара д'Урсо определи като шокираща

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската

Върша работа за 40 човека Имам още да се развивам От малък ме влече да имитирам Не си слагам граници Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира"